De unde a aparut dulceata de ardei iute

Multi nu au auzit inca de dulceata de ardei iuti,insa acesta este un preparat dulce, acrisor si picant,adica exact cat trebuie pentru a insoti fripturi rumene, mezeluri de casa, branzeturi. Puteti prepara aceasta dulceata simplu si rapid, folosind doar ardei iuti, otet si zahar, fiind o conserva numai buna pentru iarna.

Asa la prima vedere. dulceata de ardei iuti pare de-a dreptul exotica insa pentru multi nu e. Desi ardeii isi au originea tocmai pe continentul american,au fost adusi in Europa imediat dupa secolul al XV lea, devenind rapid extrem de populari, in special pentru cei care prefera gustul de iute dar si pentru renumiti bucatari,care i-au inclus in preparatele lor speciale. „

Asadar, multe persoane prefera boiaua iute in detrimentul celei dulci si sosurile picante facute cu ardei iuti. Moda cu dulceturile picante a venit de undeva din Marea Britanie, pe filiera indiana. De aici au aparut si celebrele chutney combinate fructe si legume impreuna cu condimente spicy. Acestea se prepara si in Italia, Spania, Franta, mai ales in regiunile sudice

De obicei se folosesc ardei iuti oranj combinati cu ardeii iuti rosii sau verzi. Fiecare are o aroma deosebita de aceea este bine sa faceti un mix de culori. In unele zone se opteaza pentru combinarea ardeilor iuti cu ardei grasi sau kapia, pentru o iuteala mai slaba. Substantele care dau iuteala ardeilor sunt alcalinele bazice iar neutralizarea lor partiala se face cu componente acide cum ar fi: rosie, otet sau lamaie.

Unii ardei iuti sunt mai carnosi, avand pulpa mai zemoasa in timp ce altii sunt mai seci. Aveti mare grija atunci cand alegeti ingredienele de baza pentru a avea un plus de savoare la final.

Inca de la incepuri, cand s-a preparat aceasta dulceata, fierberea fructelor sau legumelor se face intr-un sirop de zahar, urmand ca acesta sa inlocuiasca apa din tesuturile lor, adica trecand la procesul de confiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *