Care sunt locurile in care te poti da cu parapanta in Romania ?

Parapanta este un sport extrem foarte iubit de catre cei care adora sporturile aeriene, pentru ca le permite sa zboare cu ajutorul unor parasute libere si sa simta adrenalina la nivel maxim. Parapanta este destul de accesibila deoarece nu necesita o pista speciala de decolare sau de aterizare. Zborul cu parapanta este cel mai rapid dezvoltat sport aerian din intreaga lume si cea mai pura forma de zbor.

Acesta implica utilizarea unei parapante, in care pilotul este pozitionat intr-un ham ce este suspendat de o aripa mare, curbata din tesatura. Parapanta nu are niciun motor ci sborul se face datorita curentilor de aer Asadar, parapanta se lanseaza alergand si obtinand portanta. Curbura aripii ofera posibilitatea ca un pilot experimentat sa planeze pe distante lungi si chiar sa urce la altitudini mari.

Tragerea manerelor care se afla langa fiecare umar permite conducerea parapantei. Foarte multi oameni au acest hobby si adora sa se bucure de privelistile uimitoare ale naturii, in timp ce practica un sport extrem si simt emotia zborului.Zborul cu parapanta necesita o perioada de timp de invatare si initiere pentru a evita pierderea controlului, care poate duce la riscul de a pierde viata.

Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont daca vrei sa te dau cu parapanta :

  • Du-te cu parapanta pe dealul unde vei face saltul
  • Când urci pe deal, ai nevoie de o aripăade parapanta.
  • Asiguria-te ca terenul este plan, si nu exista copaci sau structuri care te-ar putea impiedica sa zbori lin
  • Alearga in josul dealului, dar nu foarte repede, deoarece esti ajutat si de vant
  • Tine cont de faptul ca tipul de parapanta sportiva folosita este proiectata pentru a-ti asigura o decolare si o aterizare mai usoara.
  • Trebuie sa fii atent la vant, pentru ca altfel vei intampina dificultati in controlarea acesteia.
  • Castile trebuie purtate la toate zborurile.
  • Vizibilitatea in timpul zborului nu trebuie sa fie mai mica de 1800 m.
  • Zonele de zbor selectate trebuie sa fie adecvate pentru zbor.

Orice persoana ce cantareste sub 100 de kilograme poate face parapanta, cu excepția femeilor insarcinate, a pacientilor cu astm, a celor cu boli de inimă si a celor care sufera de epilepsie.

Iata unde te poti da cu parapanta la noi in tara :

  • Bunloc – Brasov

Acest loc de zbor se afla in imediata apropiere a Brasovului. Instalatia de transport pe cablu ofera acces la decolare chiar langa marginea padurii.  Aici poti zbura chiar si la o altitudine de 1500 – 2000 m pana la nivelul marii. Directiile de zbor sunt Piatra Mare si munții Ciucas.

  • Postavaru – Brasov

Acest loc se afla langa statiunea de schi Poiana Brasov si este foarte renumit pentru zborul cu parapanta. Decolarea este la 1700 m, iar accesul se face cu telecabina din Poiana. Aici se zboara la o mare inaltime avand posibilitatea sa ajungi la in munții Bucegi, Piatra Mare si muntii Ciucas.

  • Caraiman – Brasov

Caraimanul se afla in muntii Bucegi si este un loc absolut impresionant de zbor, ideal atat pentru incepatori cat si pentru avansati

  • Balea – Fagaras

Acest loc se dedica doar celor cu experienta in zborul cu parapanta pentru ca decolarea se face de la o altitudine de 2040 m, in apropierea drumului Transfagarasan si se poate ajunge pana la o inaltime de peste 3000 de metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *