Dialog strategic la Bucuresti: Klaus Iohannis si liderii UE consolideaza frontul comun pentru securitate si valori europene

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a avut recent o intalnire semnificativa la Palatul Cotroceni cu Presedintele Consiliului European, Charles Michel, in contextul unei reuniuni la care au participat si prim-ministrii din Ungaria, Viktor Orban, Belgia, Alexander De Croo, si Croatia, Andrej Plenković. Acest eveniment reprezinta o piatra de hotar in cadrul dialogului intensificat pe care Romania il poarta cu partenerii sai europeni, reflectand o vointa comuna de a aborda provocarile complexe ale momentului.

Intr-o declaratie oferita presei, Klaus Iohannis a subliniat importanta intalnirii, mentionand ca aceasta face parte dintr-un proces mai amplu de consultari cu liderii statelor membre ale Uniunii Europene. „Ii vom gazdui impreuna pe premierii din Belgia, Ungaria si Croatia, in contextul unui proces mai amplu de consultari cu liderii statelor membre ale UE. Concluziile dezbaterilor se vor reflecta in documentul strategic ce va fi adoptat de Consiliul European, probabil la sfarsitul lunii iunie”, a afirmat presedintele Romaniei.

Contextul actual, marcat de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, reprezinta o schimbare esentiala fata de situatia de acum cinci ani, cand s-a desfasurat summit-ul de la Sibiu. Presedintele Iohannis a accentuat necesitatea unei reflectii comune in fata acestui context dificil: „Ne aflam intr-un context national si international afectat de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, de consecintele multiple ale acestui razboi de agresiune. Suntem nevoiti, prin urmare, in premiera, sa realizam acest exercitiu de reflectie comuna, pe fondul unui razboi desfasurat in imediata noastra vecinatate, la granitele Uniunii Europene.”

Presedintele a evidentiat ca, pe langa criza provocata de razboi, Uniunea Europeana si statele membre trebuie sa raspunda si altor provocari semnificative, inclusiv pandemia de COVID-19, crizele economice si energetice, schimbarile climatice, migratia ilegala si amenintarile hibride. Acestea necesita o actiune coordonata si o reflectie profunda asupra modului in care UE poate sa-si protejeze valorile si sa raspunda eficient la aceste provocari.

In acest sens, Klaus Iohannis a subliniat angajamentul Romaniei de a colabora cu partenerii europeni: „In spiritul imprimat acestui exercitiu de reflectie inca de la Sibiu, trebuie sa ramanem angajati sa depunem impreuna toate eforturile pentru a ne proteja valorile, spiritul european si democratia castigata cu greu in unele state membre, totul pentru a deveni mai puternici in urmatorii 5 ani.”

Presedintele Iohannis a subliniat, de asemenea, prioritatile strategice ale Romaniei pentru perioada 2024-2029, care includ securitatea si apararea, extinderea UE, implicarea la nivel mondial, rezilienta si competitivitatea, energia si migratia. Aceste prioritati subliniaza viziunea Romaniei asupra unei Europe unite, puternice si capabile sa raspunda provocarilor contemporane.

„In urmatorii ani, la nivelul Uniunii Europene trebuie sa ne concentram pe consolidarea constructiei europene si ma refer in special la securitate si aparare. Este prioritatea noastra principala si perspectiva din care privim la Bucuresti si procesul de extindere a Uniunii Europene, ca o investitie strategica pe termen lung in securitatea noastra comuna”, a punctat presedintele Iohannis, evidentiind astfel directiile esentiale in care se indreapta eforturile Romaniei in cadrul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *