Reconditionarea mobilierului din lemn: cum sa-i daruiesti o viata noua?

Reconditionarea mobilei vechi poate fi un proiect de bricolaj captivant, care ofera satisfactii personale si transforma obiecte uzate in capodopere personalizate. Cu toate acestea, pentru a obtine rezultate de calitate, trebuie sa urmezi anumite etape, pe care le vom detalia in acest articol.

De asemenea, daca intentionezi sa reconditionezi o piesa de mobilier veche, cu valoare istorică sau semnata de artiști renumiti, iti recomandam sa realizezi mai intai o evaluare atenta a acesteia pentru a decide daca merita sa apelezi la serviciile unui profesionist in restaurare.

Indeparteaza stratul vechi de lac sau vopsea

Primul pas in procesul de reconditionare a mobilierului din lemn este indepartarea stratului vechi de lac sau vopsea. Pentru aceasta vei avea nevoie de un razuitor sau o masina de slefuit si hartie abraziva cu granulatie mare. Alternativ, te poti orienta catre decaparea chimica, folosind o solutie speciala care se aplica cu pensula si ulterior permite indepartarea cu usurinta a lacului prin folosirea unei lame de metal.

Procesul de indepartare a straturilor de lac de pe mobila veche poate fi destul de anevoios si necesita timp si rabdare. Este important sa te asiguri ca toate urmele de vopsea sau lac sunt complet indepartate pentru a pregati suprafata pentru etapele urmatoare.

Masoara-ti progresul cu atentie si nu te grabi – o suprafata bine pregatita este esentiala pentru obtinerea unui rezultat final de calitate. Un sfat util ar fi sa incepi cu zonele ascunse ale mobilei, pentru a-ti imbunatati tehnica inainte de a te ocupa de zonele mai vizibile.

Fa reparatiile necesare pentru un suport neted

Dupa indepartarea lacului este momentul sa identifici eventualele probleme cu suprafata lemnului, de la pete de diluant si zgarieturi la balamale stricate sau furnir dezlipit. Ocupa-te, in aceasta etapa, de schimbarea feroneriei si de remediere a eventualelor probleme cu structura piesei de mobilier.

Atat inainte de a efectua reparatiile, cat si dupa, trebuie sa cureti zona cu o carpa uscata sau cu o perie cu par tare pentru a indeparta orice praf sau murdarie. Mucegaiul trebuie inlaturat pana la lemnul curat.

Pentru gauri sau crapaturi, poti folosi un chit de reparatii compatibil cu grundul. Verifica recomandarile producatorului pentru rezultate optime.  Dupa ce se usuca, slefuieste zona pentru a elimina orice denivelare.

Aplica bait pentru a colora si uniformiza lemnul

Baitul este un aliat de nadejde in procesul de reconditionare a mobilierului din lemn, avand capacitatea de a reda frumusetea naturala a acestuia fara a-i ascunde fibra. In plus, baitul poate fi aplicat cu usurinta, fie cu ajutorul unei carpe, fie cu un trafalet, aceste metode reducand semnificativ riscul formarii petelor. Pentru a obtine un aspect uniform, poti aplica doua straturi de bait mai deschis la culoare in locul unuia mai inchis.

Poti trece peste aceasta etapa daca alegi lacuri pentru lemn de diferite culori, precum cires, pin, teak, stejar etc. Acestea vor juca atat un rol protector pentru mobilierul reconditionat, cat si decorativ.

Grunduieste mobila pentru a-i creste aderenta

Inainte de a incepe procesul de grunduire a mobilei, este important sa alegi o amorsa compatibila cu lacul pe care intentionezi sa-l aplici ulterior.

Grundul acrilic este o optiune populara, avand o aderenta foarte buna si uscandu-se rapid. Este o alegere excelenta pentru piesele de mobilier care necesita o finisare rapida. In schimb, grundul nitrocelulozic ofera o protectie excelenta si, aplicat in straturi succesive, se comporta ca un produs de acoperire. Pentru un suport cu o aderenta si mai buna, opteaza pentru grundul pe baza de rasina alchidica in solvent organic. Acesta patrunde adanc in fibra lemnoasa, crescand astfel aderenta.

Cu o pensula sau un trafalet, aplica un strat subtire si uniform pe toata suprafata mobilierului. Lasa produsul sa se usuce complet, in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj, apoi slefuieste usor cu un smirghel de granulatie fina. Respecta numarul optim de straturi recomandat de producator, pentru rezultate bune.

Aplica lac in straturi subtiri

Fiind cel mai vizibil finisaj, lacul pentru lemn trebuie, de asemenea, aplicat cu grija, fara sa incarci prea mult pensula si fara sa suprapui straturile de culoare.

Daca ai o lada de zestre veche de un secol, aspectul ei rustic va fi pus in valoare de un lac mat, nu de unul lucios. In schimb, pentru a reda stralucirea unei piese contemporane deteriorate, poti opta pentru un lac lucios. Acesta va actualiza aspectul mobilierului si va adauga stralucirea necesara pentru a se integra intr-un decor modern.

Cu ajutorul unei pensule sau a unui trafalet, aplica mai intai un strat subtire de lac si lasa sa se usuce complet. Slefuieste apoi usor cu hartie abraziva cu granulatie mica. Acest proces va inlatura orice imperfectiuni si va pregati suprafata pentru aplicarea celui de-al doilea strat de lac. In cazul lacului colorat, slefuirea va ajuta si la uniformizarea aspectului.

Dupa slefuire, este important sa desprafuiesti mobilierul inainte de a aplica al doilea strat de lac. Acesta se aplica in acelasi mod ca primul si va asigura un finisaj durabil si rezistent.

Piesele de mobilier acoperite cu lac trebuie lasate sa se usuce intr-un spatiu cat mai lipsit de praf, pentru a preveni contaminarea finisajului. Timpul necesar uscarii poate varia in functie de tipul de lac folosit, dar in general, acesta ar trebui sa fie complet uscat in 24 de ore.

Desigur, daca preferi aspectul „distressed” sau vrei sa integrezi mobilierul reconditionat intr-o anumita schema cromatica, poti aplica vopsea colorata in locul lacului. Metode decorative de reconditionare precum decupajul, antichizarea sau tehnica „shabby chic” pot adauga un farmec aparte mobilierului, conferindu-i un aspect vintage sau boem.

Oricare ar fi alegerea ta, bucura-te de procesul de reconditionare si fii mandru de rezultatele pe care le obtii! Mobilierul reconditionat nu doar isi redobandeste functionalitatea, ci devine si o expresie autentica a personalitatii tale si a stilului unic pe care il aduci in casa ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *