Supa crema de dovleac este foarte sanatoasa, extrem de delicioasa si savuroasa, satioasa si extraordinar de usor de gatit. Aceasta supa se prepara in zeci si zeci de feluri la nivel mondial. In functie de legumele sau ingredientele care va plac in combinatie cu dovleacul puteti opta pentru reteta favorita. Insa un lucru este cert, oricare ar fi alegerea dumneavoastra,cu siguranta veti fi placut impresionat de gustul dulce si fin al dovleacului.
Supa crema de dovleac cu praz
Ingrediente:
- dovleac
- praz
- tulpini de telina
- ulei de masline
- smantana
- busuioc
- condimente
Mod de preparare
Puteti folosi cantitati diferite de legume si condimente in functie de preferintele fiecarui. Prin urmare daca vreti sa intensificati gustul de praz, puneti mai mult. Asadar, se curata dovleacul si se taie cubulete si se toaca prazul, pentru un plus de aroma.
Tuplinile de telina se taie in felii subtiri. Prazul se caleste in putin ulei de masline, apoi se adauga tulpinile de telina, iar la final dovleacul. Se calesc putin impreuna, cateva minute apoi se adauga treptat supa de legume, pe care ati facut-o separat. Pentru supa, puteti folosi orice legume doriti, pentru plus de arome, radacinoase, ardei, telina-radacina, cepe fierte intregi, dovlecei.
Apoi adaugati toata supa si lasati-o sa fiarba la foc incet. Condimentati cu cateva frunze de dafin, daca va place gustul. Separat se prepara topping-ul, cu smantana pentru gatit, mixata cu busuioc maruntit.
Dupa ce legumele au fiert, se scot din oala si se dau prin blender. Daca doriti o supa mai lichida, puteti adauga si din zeama ramasa dupa fierberea legumelor. Lasati la blender, pana se obtine consistenta dorita.
La final,ornamentati cu smantana cu cimbru, mixata pana devine ca o pasta densa. Cei care vor sa evite smantana, o pot inlocui cu putin ulei de dovleac si pot ornamenta cu cateva seminte de dovleac prajite.
Supa crema de dovleac copt
Ingrediente:
- 4 linguri de ulei de masline
- 1 dovleac mare
- 1 ceapa mare, maruntita
- 6 catei de usturoi, maruntiti
- ½ lingurita de sare
- ½ lingurita de scortisoara
- ½ lingurita de nucsoara
- 1/8 lingurita de cuisoare
- un praf de piper cayenne
- piper negru, dupa gust
- 4 cani de supa de legume
- ½ cana de smantana lichida sau de lapte de cocos
- 2 linguri de miere
- ¼ cana de miez de seminte de dovleac
Mod de preparare
Incalziti cuptorul si puneti intr-o tava hartie de copt. Apoi curata dovleacul, taie-l cubulete si asaza-le in tava, pe hartia de copt. Deasupra pune o 1 lingura de ulei de masline si apoi lasa-le lacuptor pentru aproximativ 35 de minute.
Incinge cele 3 linguri de ulei de masline ramase intr-o tigaie si caleste ceapa si usturoiul. Apoi adauga sare, amesteca bine si pune apoi cu bucatile de dovleac, dar si condimente: scortisoara, cuisoare, nucsoara, piperul cayenne si piperul negru. Dupa cateva minute,adauga supa de legume.
Dupa ce supa da in clocot, lasa-l la foc 15 minute, la foc mic. Separat, coace intr-o tigaie, fara ulei, miejii de seminte de dovleac. Opreste supa si incorporeaza laptele de cocos si mierea si ia supa de pe foc. Foloseste apoi blenderul pentru a transforma supa intr-o crema.
Acum este momentul decisiv,asa ca atentie cu aranjati farfuriile daca vreti sa impresionati inca de la primul contact vizual, si bineinteles si prin gust si aroma. Asadar, puneti supa-crema in boluri si decorati frumos cu cativa mieji de seminte de dovleac inainte de servire. Este foarte indicata si pentru diabetici insagustul extraordinar va fi apreciat de toti.