Traditii de Craciun in Romania

Traditiile de Craciun ale Romaniei incep la mijlocul iernii, intre 20 decembrie si 7 ianuarie. Ziua de 20 se numeste „Ziua Ignatului” sau pur si simplu „taierea porcului”. Este traditional ca, daca familia are porci, capul familiei sa sacrifice unul in aceasta zi.Carnea de porc este folosita in mesele de Craciun.

Dupa sacrificarea porcului, membrii familiei impart un fel de mancare numit „Pomana Porcului”, care este gatit in mod traditional intr-un cazan si consta dintr-o varietate de bucati de porc (slanina, umar, ficat, rinichi etc.) intr-un sos de usturoi si servit cu mamaliga.Numele de „Ziua Ignatului” vine de la data de 20 este, de asemenea, ziua „Sf. Ignatie al Antiohiei” si, de asemenea, de la „Sf. Ignatie, Arhimandrit al Pesterilor Kiev” in unele biserici.

Sfantul Nicolae

Ziua Sfantului Nicolae este sarbatorita pe 6 decembrie. In noaptea de 5 decembrie, copiii isi curata pantofii sau ghetele si ii lasa la usa si se asteapta ca Sfantul Nicolae sa le lase mici cadouri! O traditie spune ca daca ninge pe 6 decembrie, Sfantul Nicolae si-a scuturat barba pentru a incepe iarna.

Brazi de Craciun artificiali sau naturali

Sarbatorile de Craciun incep cu adevarat in Ajunul Craciunului, pe 24, cand este timpul sa  se decoreze un brad de Craciun. Traditional, oamenii impodobeau brazi naturali, insa in ultimii ani a devenit la moda impodobirea de brazi artificiali fie ieftini, fie de lux. Modelele de brazi artificiali au evoluat in ultimii ani si imita foarte bine brazii naturali, mai ales aceste modele de brazi artificiali de lux.

Colinde

Colindatul este, de asemenea, o parte foarte populara a Craciunului in Romania. In ajunul Craciunului, copiii ies sa cante colinde din casa in casa cantand pentru adultii din case. De obicei danseaza si ei…Copiii primesc dulciuri, fructe, prajituri traditionale numite „cozonaci” si, uneori, bani pentru a canta bine. Adultii vor canta colinde in ziua de Craciun dupa-amiaza si seara.

Un colind traditional romanesc este „colindul stelelor”. Steaua, realizata din hartie colorata si adesea decorata cu beteala, hartie argintie si, uneori, clopote, este asezata pe un stalp. In centrul stelei se afla o imagine a pruncului Isus sau o scena a Nasterii Domnului. O stea se pune de asemenea, si in varful fiecarui brad de Craciun.

„Capra”

In multe parti ale Romaniei este, de asemenea, traditional ca cineva sa se imbrace ca o capra, cu o masca multicolora, si sa mearga sa colinde imbracat asa.

Banda de tobe

O alta traditie din Ajunul Craciunului este trupa de tobe. De obicei e formata din barbati singuri. O trupa poate avea pana la 50 sau 60 de oameni! In plus fata de tobe, exista adesea un saxofon si o vioara.. Se plimba pe strazi si primesc cadouri…

Mese

Mesele traditionale romanesti de Craciun includ porc prajit si cotlete de porc (facute din porcul ucis!), „Ciorba de perisoare” care este o supa de legume usor acra facuta cu tarate fermentate si carne tocata  de porc; „sarmale” umplute cu carne de porc macinata si servite cu mamaliga; „Cozonac” o paine bogata in fructe; Gogosi romanesti  si placinte cu branza.

Ajun

Revelionul este, de asemenea, o sarbatoare importanta in Romania. Uneori se numeste „Micul Craciun”. In mod traditional, un plug mic decorat numit „Plugusorul” defileaza pe strazi in ajunul Anului Nou. Scopul sau este de a ajuta oamenii sa aiba recolte bune in urmatorul an.

Anul Nou

De Anul Nou, copiii ureaza oamenilor un An Nou fericit in timp ce poarta un buchet special numit „Sorcova”. In mod traditional, Sorcova a fost facuta cu crengi din unul sau mai multi pomi fructiferi,cum  ar fi mere, pere, cirese sau prune. Acestea sunt puse in apa intr-un loc cald pe 30 noiembrie, astfel incat se spera ca vor inflori in ajunul Anului Nou! Astazi, o singura ramura a unui mar sau a unui par este adesea folosita si decorata cu flori din hartie colorata.

Concluzie

Ziua de Craciun este o sarbatoare anuala in Romania pe 25 decembrie, impreuna cu a doua zi de Craciun (26 decembrie). Este o sarbatoare crestina care celebreaza nasterea lui Isus si este momentul cand toti devenim mai buni si ne strangem impreuna cu familia, ne oferim cadouri si decoram impreuna brazi de Craciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *