Trigger finger – Deget in resort sau deget blocat

Trigger finger este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de mana la adulti si totodata una dintre cele mai des intalnite tulburari de functie la nivelul mainii. Denumita si deget in resort sau tenosinovita stenozanta, aceasta afectiune se recunoaste prin blocarea in palma a unui deget de la mana (dificultatea sau chiar imposibilitatea de a-l indrepta sau de a-l indoi).

De asemenea, tenosinovita stenozanta se remarca prin dureri si umflaturi la baza degetului afectat. Orice deget si mai mult de un deget pot fi afectati de aceasta afectiune. Cand extinzi degetul afectat dintr-o pozitie stransa, acesta se poate smuci, se poate rupe sau poate produce o pocnitura, la fel ca declansatorul unei arme atunci cand initiezi focul. Acesta este motivul pentru care afectiunea poarta denumirea si de trigger finger.

Deoarece se asociaza cu disfunctia degetului afectat si cu durere la nivelul mainii, trigger finger poate fi confundat usor cu boala Dupuytren. Totodata, se intampla des ca trigger finger sa insoteasca o alta afectiune a mainii, sindromul de tunel carpian.

​Cine este mai predispus la dezvoltarea tenosinovitei stenozante si de ce?

Tenosinovita stenozanta este, in mod obisnuit, legata de varsta si de afectiunile medicale existente, cum ar fi diabetul zaharat, guta, artrita reumatoida si sindromul de tunel carpian. Cu toate acestea, cauzele majoritatii cazurilor de trigger finger nu sunt cunoscute. Se crede ca utilizarea excesiva si constanta a degetelor provoaca inflamatia (iritatia) si ingrosarea unei portiuni a tendonului flexor, ducand astfel la dezvoltarea unui nodul mai voluminos pe tendon, care cauzeaza blocarea alunecarii acestuia prin tunel – scripete. De regula, acest blocaj, care se aude ca o pocnitura, se sesizeaza la baza degetului.

Desi blocarea degetului apare cel mai frecvent la adult probabil in urma solicitarii mainii, il gasim si la copil. La copil blocajul apare din cauza insuficientei dezvoltarii ligamentului anular.

Vezi mai jos un video cu manifestarea blocajului la adult si copil.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kWygaXhiGOE]

​Stadiile de blocaj la trigger finger

Pentru a avea o perspectiva buna asupra pronosticului evolutiei, medicul va recunoaste, inainte de toate, stadiul afectiunii.

Trigger finger se clasifica in patru stadii:

  • Stadiul 1 – se remarca prin durere si blocaje mai rare;

  • Stadiul 2 – blocajul apare mai des si se evidentiaza printr-o extensie dificila a degetului, cu sacadari;

  • Stadiul 3 – in acest moment, blocajul degetului este tot mai persistent, iar pacientul necesita ajutor (cu mana controlaterala) pentru a-si intinde degetul afectat;

  • Stadiul 4 – se remarca prin blocaj complet al degetului afectat.

Un video exemplificative cu stadiile de blocaj poti vedea mai jos.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3TQD3OqMlR4]

​Tratament

Metode de tratament nechirurgicale

Acestea implica administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pe cale orala, combinate cu purtarea unei atele si repaus functional al degetului.

De asemenea, se pot efectua infiltratii locale cu corticosteroizi in teaca tendonului.

In general, aceste metode de terapie sunt recomandate doar pacientilor care sufera de trigger finger in stadiul 1 sau 2.

Tratament chirurgical

Tendoanele flexoare superficiale si profunde traverseaza un tunel ingust intarit de inele fibroase rigide numite scripeti la nivelul mainii si a degetelor.

Operatia implica eliberarea scripetelui A1 pentru a-l largi, in asa fel incat sa se favorizeze alunecarea libera a tendoanelor.

Trigger finger dispare imediat dupa interventia chirurgicala, iar recuperarea este rapida si facila.

De stiut, de asemenea, ca rar se intampla ca afectiunea sa reapara dupa operatie.

Afla mai multe detalii despre degetul in resort!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *