2 tipuri de boli intalnite la vita de vie

Vita de vie este o planta foarte sensibila care poate fi afectata de un numar mare de boli. Din acest motiv, este bine sa afli cat mai multe informatii despre ele. Astfel, vei reusi sa le previi cu mai mare usurinta. Iata 2 dintre bolile cel mai des intalnite la vita de vie.

Mana vitei de vie (Mildiul)

Aceasta boala determina aparitia de pete galbui in partea superioara a frunzelor si a unui puf albicios in partea inferioara. Zonele afectate se usuca si devin casante, lucru care fac frunzele sa se indoaie si sa cada. Boabele afectate se micsoreaza si devin maro si lucioase. De asemenea, si varfurile lastarilor pot fi afectati de aceasta boala.

Odata aparuta mana, frunzele, alaturi de lastarii afectati, trebuie indepartate si neaparat distruse pentru a preveni raspandirea ei.De asemenea, de indata ce observi ca vita de vie a fost afectata de mana, o poti stropi cu un spray de protectie pe baza de zineb sau mancoceb, fie cu zeama bordeleza sau cupru lichid inainte ca aceasta sa infloreasca. Pentru a obtine rezultate pozitive, este indicat sa o stropesti la intervale de 10 pana la 14 zile.

Putregaiul cenusiu sau botrytis

Putegraiul cenusiu este considerat una dintre bolile care afecteaza cel mai mult vita de vie, alaturi de mana si fainare.Aceasta boala ataca lastarii, frunzele, inflorescentele si strugurii.Cand putregaiul cenusiu ataca frunzele, pe acestea apar pete galbui care treptat devin rosiatice.

Petele sunt mari si au o forma neregulata, iar in dreptul lor, pe ambele parti ale frunzei, apare un mucegai cenusiu care impiedica dezvoltarea normala a frunzelor. La putin timp dupa atac, petele se vor necroza, iar frunzele vor cadea.

Cand aceasta boala ataca lastarii, pe acestia vor aparea niste pete brune sau cenusii, mai intai in dreptul nodurilor. Apoi vor continua catre mijlocul internodiilor. Acestea vor fi treptat acoperite de un mucegai cenusiu, format din conidiofori si conidii.

In momentul in care exista conditii favorabile de dezvoltare a ciupercii, sclerotii produc forma conidiana, care determina aparitia infectiilor.
Boabele de struguri sunt afectate toamna, atunci cand acestea acumuleaza suficient zahar. Mai exact, cand concentratia de zahar este intre 14-22%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *