Vinetele sunt legume foarte gustoase care se pot consuma in diverse moduri, pastrand calitatile sale nutritionale. Pentru a face o salata de vinete delicioasa pe timp de iarna fara sa isi piarda din aroma este indicat sa tineti cont de cateva aspecte de baza.
Aroma lor inconfundabila incanta de fiecare data papilele gustative. Cele mai des preparate cu vinere sunt : salata, musaca, lasagna sau vinete umplute. Este vorba despre o leguma gustoasa si sanatoasa.
Iata cateva sfaturi esentiale pentru depozitarea corecta a vinetelor. Alege vinete proaspete, pastreaza vinetele departe de alte produse si pulverizeaza-le cu suc de lamaie. In acest fel, isi pastreaza cel mai bine calitatile.
Vinetele pot acea forma, dimensiune si culoare diferita, unele sunt mai alungite, altele mai subtiri, cele mai multe mov, dar sunt si vinete albe. Chiar daca exista mai multe soiuri de vinete, toate sunt gustoase. Acestea contin o cantitate mare de fibre si antioxidanti.
O portie de vinete poate asigura cel putin 5% din necesarul zilnic de fibre, cupru, mangan, B-6. Vinete contin si alte vitamine si minerale. Fibrele, potasiul, vitamina C, vitamina B-6 si antioxidantii din vinete sustin sanatatea inimii. Fratie continutului de fibre, pastreaza nivelul optim al colesterolului si ajuta la tranzitul intestinal.
Acidul clorogenic, un antioxidant principal din vinete, poate scadea nivelul de lipoproteine cu densitate scazuta si poate reduce riscul de boala hepatica. Vinetele se pot pune la congelator sub diverse moduri in functie de ce preparat vrei sa faci cu ele.
Daca vrei sa le pui pentru a face salata de vinete, atunci coace-le, lasa-le la scurs si decojeste-le. Toaca-le cu un instrument de lemn, ca sa nu se oxideze si pune-le in pungi cu fermoar iar apoi in congelator.
Daca vrei sa faci alte preparate, congeleaza vinetele taiate in felii sau cubulete dupa ce le-ai uscat bine si pune-le in pungi cu fermoar. De asemenea, poti pune vinete tocate la congelator sa faci zacusca, ghiveci de legume sau mancaruri de post iarna. Din felii de vinete poti face parmegiana sau musaca.
Vinetele congelate se vor pastra mult timp. Daca le depozitezi felii in congelator indeparteaza coaja, taie-le pe lungime sau in discuri rotunde subtiri, cu o grosime de aproximativ o treime de centimetru. Stropeste vinete cu cativa stropi de suc de lamaie pentru a ajuta vinetele sa-si păstreze culoarea.
Pentru a prelungi durata de depozitare a vinetelor, ia în considerare următoarele sfaturi: cumpara doar vinete ferme care au o piele neteda si stralucitoare. Tine cont de faptul ca petele moi sunt un semn de putregai. Pastreaza vinetele departe de alte produse si stivuieste pungile cu atentie intr-un singur sertar.
Inainte de a le pune in punga nu uita sa pulverizezi putin suc de lamaie peste felii. Amesteca usor vinetele astfel incat sucul de lamaie sa atinga toate bucatile. Acidul citric ajuta la pastrarea prospetimii legumelor taiate, apoi sigileaza bine recipientul si bucura-te de aroma lor intensa si in sezonul rece.