Ce fac jurnalistii de investigatie – ce echipament folosesc?

Timp de multe decenii in domeniul jurnalismului de investigatie, jurnalistii au descoperit nenumarate scandaluri, escrocherii, nereguli si infractiuni. Acesta este motivul pentru care jurnalismul de investigatie este unul dintre cele mai apreciate si recunoscute tipuri ale acestei profesii.

In acest articol, vei afla cateva detalii despre principiul muncii jurnalistilor de investigatie, modul in care isi exercita profesia si, de asemenea, daca inregistrarea interceptarilor telefonice joaca intr-adevar un rol atat de important in munca lor.Merita inceput cu faptul ca jurnalistii de investigatie sunt acoperiti de legea presei, codul de etica si dreptul de autor. Ei trebuie sa respecte cu strictete regulile profesiei.

Un aspect important al muncii jurnalistilor de investigatie este si secretul jurnalistic, care, pe de o parte, este o lege (jurnalistul nu trebuie sa-si dezvaluie sursele de informatii), dar si o obligatie (un jurnalist nu poate indica cine este sursa de informare – informatiile sale, cu exceptia cazului in care el este eliberat de ele de catre o instanta sau caz nu se aplica crimei).

Jurnalistul de investigatie – cine este el cu adevarat?

Atunci cine este un jurnalist de investigatie? Definitia spune ca este un jurnalist care face investigatii care dezvaluie nereguli in domeniul afacerilor, politicii, vietii sociale, sportului si culturii catre publicul larg. Cercetarile pot fi, de asemenea, de natura penala sau pot include cautarea persoanelor disparute.

Citeste si: Microfoane Spion – Dispozitive De Interceptare Sunet De Inalta Calitate

In activitatea lor, jurnalistii folosesc tehnici si metode de obtinere a informatiilor care seamana cu munca politiei sau a detectivilor privati. Desi nu au puteri extinse si acces la date secrete, castigand increderea martorilor, pot obtine uneori mai multe informatii decat anchetatorii oficiali. Din acest motiv, uneori jurnalistii de investigatie coopereaza activ cu politia si alte agentii de aplicare a legii, facand adesea schimb de informatii.

Cum lucreaza jurnalistii de investigatie?

In primul rand, un jurnalist de investigatie trebuie sa gaseasca mai intai urmele unei anumite crime sau alt tip de scandal. Rand pe rand, incepe sa colecteze informatii folosind diverse tehnici de investigare. El poate folosi dispozitive precum o camera cu stilou, un microfon spion  sau sa inregistreze interceptari telefonice in timpul conversatiilor cu martorii sau participand la evenimente specifice (o mini camera este, printre altele, un dispozitiv folosit pentru obtinerea de materiale pentru publicarea sau colectarea probelor care confirma rezultatele unei anchete jurnalistice la o eventuala sedinta de judecata.

Dupa colectarea materialelor, jurnalistul de investigatie procedeaza la verificarea acestora. In conformitate cu etica jurnalistica, el ar trebui sa ceara comentarii de la partile interesate si sa verifice din mai multe surse daca dovezile sale sunt adevarate.

Daca este sigur de toate elementele si intreaga poveste are un rezultat cert – trece la etapa finala. Aceasta este pregatirea materialului pentru publicare. La urma urmei, textul, reportajul radio sau televizat este publicat si comentat.

Merita amintit faptul ca jurnalistii de investigatie trebuie sa-si controleze intotdeauna martorii si sa verifice probele. Jurnalistul are si dreptul de a publica inregistrari care au fost inregistrate ilegal de o mini camera, de exemplu, daca le-a primit de la terti. El nu trebuie si nu poate dezvalui sursele informatiilor sale, cu exceptia cazului in care, in urma procesului, acest lucru ii este impus de catre instanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *