Tijele filetate sunt folosite frecvent in cadrul lucrarilor si proiectelor unde este nevoie de piese care sa asigure prinderea, fixarea sau imbinarea anumitor structuri ori componente. Exista foarte multe variante de tije filetate pe piata si tocmai din acest motiv alegerea tijei filetate potrivite este un pas important in realizarea unor lucrari sigure si durabile.
Indiferent daca vorbim despre domeniul constructiilor, industria auto, echipamente industriale sau proiecte de bricolaj, gasirea tijei filetate potrivite este decisiva in performanta ansamblului final. In continuare vom analiza factorii cheie care trebuie luati in considerare atunci cand alegem varianta de tija filetata pentru proiectul nostru.
Tipul de filet al tijelor
Unul dintre aspectele importante in alegerea tijei filetate este tipul de filet. Filetele pot fi metrice sau in sistem pe inci. Filetul metric este cel mai utilizat in spatiul european si in multe industrii internationale, avand un pas uniform si unghiuri caracteristice.
De cealalta parte, filetele pe baza de inci sunt regasite cu precadere in tarile care utilizeaza sistemul imperial, cum ar fi Statele Unite. Tot din perspectiva tipurilor de filete, putem regasi si alte variante precum cele dreptunghiulare, trapezoidale sau de tip Acme.
Materialul folosit pentru tijele filetate
Materialul din care este fabricata tija filetata este un alt aspect foarte important de luat in considerare. Materialul este un factor decisiv cu privire la rezistenta, durabilitate si modul in care tijele pot face fata in diferite medii de lucru. Cele mai comune materiale pentru tijele filetate sunt otelul carbon, otelul inoxidabil si aliajul de aluminiu. Pot exista si lucrari unde este nevoie de tije filetate din aliaje speciale, asa cum este de exemplu titanul.
Dimensiunile tijei filetate
Un detaliu care nu trebuie nicidecum neglijat atunci cand vine vorba despre achizitionarea tijelor filetate se refera la dimensiunile acestor sisteme de prindere si fixare. Dimensiunile se refera la
diametrul si lungimea tijei, care trebuie sa tina cont de cerintele structurale si de incarcare ale proiectului. Diametrul tijei filetate trebuie ales in raport cu fortele la care va fi supusa fixarea componentelor. Un diametru mai mare asigura o incarcare mai mare. Lungimea tijei filetate trebuie sa fie suficienta pentru ca montarea si strangerea componentelor sa fie facuta fara a depasi lungimea necesara.
Clasa de rezistenta a tijelor filetate
Un element foarte important pentru o tija filetata il reprezinta clasa de rezistenta. Exista diferite standarde industriale si fiecare clasa semnaleaza forta sau capacitatea tijei de a rezista la solicitarile mecanice. Cu cat clasa este mai mare, cu atat rezistenta la incarcare a ansamblului unde sunt folosite tijele filetate poate fi mai mare.
Tipul capetelor tijei metalice
Capetele tijelor filetate pot sa se diferentieze in functie de categoria de prindere unde sunt folosite. Printre cele mai comune tipuri de capete pentru tijele filetate regasim capetele drepte, captele hexagonale, cele in forma de disc sau cele cu forme speciale.
Acestea sunt principalele aspecte in baza carora se pot alege variantele de tije filetate care sunt folosite pentru diferite proiecte si lucrari.