Cum indepartezi cartitele din gazon?

Este destul de greu sa obtii din seminte un gazon perfect, cu o densitate mare a firelor de iarba, fara buruieni si fara fire galbene. O optiune la indemana este sa alegi varianta de gazon rulat care in doar cateva ore iti asigura aceasta perfectiune. Indiferent care este tipul de gazon pe care il ai in curte, trebuie sa il ingrijesti corespunzator, iar aceasta ingrijire implica o tundere frecventa, aplicare de ingrasamant, aerare, erbicidare si ferire de daunatori.

Totuși, printre dăunătorii peluzelor de gazon care influențează aspectul se numara cartitele.

Cum actionezi impotriva cartitelor?

Cea mai buna rezolvare este preventia. Daca inca nu ai insamantat gazonul sau inca nu ai apelat la un producator gazon care sa iti aduca gazon rulat, este bine sa instalezi plase subterane care sa opreasca acesti daunatori sa iti distruga peluza. Aceasta este cea mai eficienta metoda prin care poti elimina riscul aparitiei unor damburi inestetice pe suprafata peluzei.

Totusi, daca nu ai instalat plasa anti-cartita, poti apela la aceste solutii:

  • Dispozitive care vibreaza sau emit sunete deranjante pentru cartite;

  • Substante specifice pe baza de uleiuri care emana mirosuri puternice;

  • Anumite plante care, daca sunt plantate in curte, pot degaja un miros puternic ce indeparteaza aceste animale;

  • Moristi confectionate manual care sa transmita vibratii atunci cand sunt miscate de vant. Sunt foarte populare in fermele americane, insa foarte putin folosite in Romania;

  • Un pradator natural. Un caine terrier sau o pisica pot tine la distanta cartilele.

Ceea ce trebuie sa stii este ca oricare ar fi solutia pe care o alegi pentru indepartarea cartitelor, nu ai voie sa le omori. Acestea sunt protejate prin lege.

Ce trebuie sa stii despre cartite?

Exceptand neajunsul faptului ca distrug gazonul, cartitele sunt cat se poate de folositoare in subteranul casei tale. Acestea se hranesc cu rame, insecte si larve, fapt care contribuie la sanatatea radacinilor plantelor. De asemenea, prin saparea galeriilor, ajuta la afanarea terenului si la un drenaj mai bun al apei.

Cartitele mananca foarte mult, asadar vor sapa neincetat galerii prin pamant in cautarea hranei. Pentru a supravietui, acestea au nevoie de o cantitate de hrana de 3-4 ori mai mare decat propria greutate corporala. Daca nu mananca, aceste vietuitoare mor in maxim 12 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *