Dulceata de smochine are un gust aromat si un miros parfumat fiind foarte buna atat pentru prajituri, cat si pentru micul dejun. Poti sa folosesti atat smochine verzi, mov cat si galbene pentru a face diverse tipuri de dulceata.
Fructele au un gust dulce acrisor si contin vitamine, fier si magneziu, avand nenumarate beneficii pentru organism. Smochinele isi pot pastra calitatile nutritive si daca sunt folosite la dulceata, astfel ca te poti bucura de gustul lor apetisant si iarna.
Iata cateva retete pe care merita sa le incerci :
Dulceata de smochine – reteta clasica
Ingrediente : 1 kg smochine mici; 700 gr zahar; 200 ml apa si o lamaie. Mod de preparare : Dupa ce sunt se pun intr-un vas si se toarna restul ingredientelor. Apoi se lasa la frigider pana a doua zi, pentru a se forma siropul.
Dupa aceea se pune la foc mare, se amesteca continuu, pana se leaga foarte bine siropul si fructele se desfac. Dupa o jumatate de ora se adauga cateva felii subtiri de lamaie taiate pentru un plus de aroma si se toarna in borcane sterilizate. Se pastreaza peste iarna intr-un loc intunecat si aerisit.
Dulceata de smochine intregi
Ingrediente : 1 kg de smochine; 700 gr de zahar; 300 ml apa; 2 linguri zahar vanilat si zeama de la o lamaie.
Mod de preparare : Smochinele se inteapa din loc in loc cu un ac. Se pune pe foc apa cu zaharul si se lasa la fiert pana se formeaza un sirop. Apoi se adauga smochinele si restul ingredientelor. Se fierbe la foc mic iar cand smochinele devin translucide, dulceata este gata.
Se torna in borcane sterilizate, se pun capacele cat este fierbinte si se lasa intr-un loc cald pana cand se raceste, apoi se depoziteaza intr-un loc racoros.
Dulceata de smochine confiate
Ingrediente : 500 gr smochine; 500 gr zahar; 100 ml apa rece, o jumatate de lamaie taiata felii sau cubulete.
Mod de preparare : Dupa ce smochinele au fost spalate cu apa rece, se sterg bine cu un servețel si se inteapa cu o scobitoare in cateva locuri. Acest lucru ajuta ca zaharul sa patrunda cat mai bine in interiorul smochinelor in timpul procesului de fierbere. Se pune la fiert apa cu zaharul pentru a se face un sirop mai consistent dupa care se adauga lamaia taiata felii.
Se mai lasa la fiert 10-15 minute dupa ce se adauga smochinele intregi si se amesteca usor pentru a se imbiba aromele in sirop. Dupa aceea se pune dulceata in borcanele sterilizate in prealabil si se pastreaza in camara. Bucura-te din plin de gustul apetisant al smochinelor si beneficiaza de proprietatile lor nutritive si in timpul anotimpului rece.