Sfecla rosie murata este foarte iubita de catre gurmanzi si se potriveste foarte bine cu diverse preparate. Aceasta se conserveaza in otet si se pastreaza in locuri ferite de lumina si caldura.
Foloseste doar legume proaspete pentru muraturile de iarna. Acestea contin un aport important de vitamine, minerale si probiotice naturale pentru organism. Este important sa aduni tot ce ai in gradina si sa le conservi pentru anotimpul rece.
Exista mai multe retete de sfecla rosie la borcan, astfel ca poti sa alegi combinatia cea mai potrivita pentru tine. Iata cateva idei de inspiratie :
Sfecla rosie la borcan
Ingrediente 1 kg sfecla rosie; 800 ml de apa; 80 ml otet; 2 linguri de zahar; o lingura de sare; 10 gr seminte de chimen; cateva fasii de hrean.
Mod de preparare : Pentru inceput se pune sfecla la fiert intr-un recipient incapator. Cand este bine patrunsa se ia de pe foc.Se lasa sa se raceasca si apoi se taie in felii sau cubulete, dupa cum doriti. In alt vas se amesteca apa, sarea, zaharul si chimenul si se pun la foc pentru 10 minute.Dupa ce se stinge focul se adauga otetul.
Sfecla rosie se adauga in borcanele sterilizate, impreuna cu 2 fasii de hrean, iar deasupra se toarna lichidul fierbinte. Se inchid ermetic si se lasa acoperite cu un prospop pana a doua zi cand se racesc complet apoi se depoziteaza la loc racoros.
Sfecla rosie conservata in otet
Ingrediente 1 kg sfecla rosie; 1 l otet; 2-3 bucati de hrean; 125 de gr de zahar; cateva boabe de piper; sare de muraturi.
Mod de preparare Sfecla se pune la fiert pentru 35 de minute, iar cand devine moale se scoate din oala si se lasa la racit. Hreanul se taie in fasii Separat se amesteca otetul, zaharul, sarea si piperul si se las ape foc pana cand ajunge la punctul de fierbere. Apoi se da deoparte si se lasa sa se raceasca pentru 2 ore.
Sfecla si hreanul se aseaza in borcane peste care se toarna amestecul de otet putin incalzit. Se mureaza in 2 saptamani dupa care poate fi consumata si se pastreaza peste iarna timp de 6 luni.
Sfecla rosie coapta la borcan
Ingrediente : 1200 g sfecla rosie, 800 ml apa, o radacina de hrean, 120 ml otet simplu 9°, 15 g sare, 30 g zahar, putin chimen
Mod de preparare Sfecla se pune in tava, se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincalzit timp de o ora. Apoi se lasa la racit si se taie cubulete.
Separat se pune apa amestecata cu chimenul, sarea si zahărul si se lasa la fiert 10 minute, apoi se da deoparte si se adauga otetul. Se aseaza in borcanele sterilizate, cu cate două fasii de hrean. Se toarna zeama fierbinte in borcane, se lasa la racit apoi se pastreaza in camara peste iarna.