Curiozitati si recorduri ale melcului

Chiar daca melcul este cunoscut la nivel mondial, putini sunt cei care cunosc lucuruile inedite care ii fac de-a dreptul uimitori.  In lume exista cateva mii de specii de melci! Unele ajung sa cantareasca pana la cateva kilograme,in timp ce altele, sunt extrem de mici.

Cei mai mari melci din lume traiesc in California, aceasta specie putand ajunge pana la 6 kilograme bucata. Cam jumatate din numarul speciilor traiesc in apa dulce sau sarata, dar exista si melci de uscat.

Suna ciudat insa melcul este cea mai tacuta si mai singuratica fiinta cunoscuta pe lume. Nu are organ auditiv si nu scoate nici un fel de sunet. Este in stare sa se retraga in cochilia lui si sa stea astfel, pentru timp indelungat, chiar luni de zile, in care nu bea si nu mananca. Asa isi petrece iarna, de unul singur putand indura geruri de pana la minus 100˚C.

Chiar daca cea mai mare parte a speciilor de melci isi poarta casa in spinare, se cunosc si melci fara cochilie. Acestia, cand vor sa se retraga din fata vreunei primejdii sau cand vor sa doarma, iau forma unui covrig.

Interiorul casutei melcilor este perfect neted. Nici un fel de clei nu este in stare sa se lipeasca de peretii interiori al cochiliei, acesta apare doar in exterior.

Secretia cleioasa produsa de melci lipeste atat de tare incat mai usor spargi cochilia decat pojghita subtire pe care o intinde la intrare. Cu ajutorul acestui clei, melcul poate repara, in mod rapid, orice stricaciune pe care ar suferi-o cochilia.

Pe masura ce creste, melcul isi mareste casa, abandonand partile stramte si retragandu-se sa vietuiasca in partea mai spatioasa, conferindu-si mai mult spatiu.

Chiar daca se deplaseaza cu viteza extrem de mica, melcul nu este cea mai inceata fiinta de pe lume. Aceasta este steaua de mare. In schimb, melcul este renumit pentru faptul ca poate sa tarasca dupa sine o greutate de 30 de ori mai mare decat propria-i greutate si poate trece, fara sa se taie, peste lama celui mai ascutit brici sau bisturiu, fara a suferi nici o taietura.

Melcul bea apa, insa umezeala se absoarbe prin tot corpul. Acesta cosnuma o cantitate de apa egala cu de doua ori greutatea sa, in fiecare zi. Melcul de gradina are un singur dinte pe falca superioara in timp ce pe partea inferioara are aproximativ 14.200 dinti, fiind un adevarat record mondial in acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *