O noua disputa a luat amploare in sistemul judiciar din Romania, in urma unei masuri controversate propuse de Ministerul Justitiei. Presedintii curtilor de apel din Romania au transmis o scrisoare deschisa ministrului Justitiei, Alina Gorghiu, prin care isi exprima dezacordul fata de inrolarea calculatoarelor, serverelor din instantele de judecata, si a conturilor judecatorilor in domeniul just.ro, considerand ca aceasta initiativa ar putea compromite grav independenta justitiei.
Ce presupune inrolarea serverelor in domeniul just.ro?
Inrolarea serverelor si calculatoarelor din instantele de judecata sub domeniul administrat de Ministerul Justitiei, just.ro, a fost propusa printr-o circulara emisa pe 30 august. Aceasta masura ar permite centralizarea accesului si gestionarii datelor juridice printr-o platforma controlata de Minister, ceea ce, in mod aparent, ar imbunatati eficienta operationala si securitatea cibernetica a sistemului.
Cu toate acestea, presedintii curtilor de apel au subliniat, intr-o scrisoare deschisa, ca masura propusa nu ia in considerare mecanismele fundamentale de comunicare si colaborare la nivelul sistemului judiciar. Acestia au avertizat ca introducerea acestei masuri fara consultare prealabila ar putea submina ierarhia institutionala si statutul puterii judecatoresti, garantate de lege.
De ce considera magistratii ca masura incalca independenta justitiei?
Potrivit unui comunicat al Curtii de Apel Bucuresti (CAB), citat de Agerpres, presedintii curtilor de apel considera ca masura propusa de Ministerul Justitiei denota „neintelegerea mecanismelor elementare de comunicare la nivelul sistemului judiciar.” Mai mult, acestia subliniaza ca implicarea unui functionar de rang inferior din cadrul Ministerului Justitiei, care nu are atributii de a emite directive pentru conducerile instantelor judecatoresti, reprezinta o ingerinta inacceptabila in activitatea puterii judecatoresti.
Magistratii avertizeaza ca acest tip de interventie, fara o baza legala solida si fara consultare adecvata cu organele de conducere ale instantelor, nu doar ca nu respecta ierarhia institutionala, dar creeaza si un precedent periculos pentru functionarea independentei justitiei.
Problema vulnerabilitatilor si a securitatii cibernetice
O alta ingrijorare majora a magistratilor, mentionata in scrisoarea deschisa, este legata de potentialele vulnerabilitati si riscuri de securitate cibernetica. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si diverse instante judecatoresti au semnalat constant aceste probleme tehnice si riscuri asociate cu centralizarea datelor sub controlul direct al Ministerului Justitiei.
Magistratii sustin ca asemenea chestiuni tehnice nu ar trebui folosite ca argumente pentru a limita independenta instantelor. Ei insista asupra faptului ca riscurile de securitate trebuie gestionate intr-un cadru institutional adecvat, care sa respecte statutul de putere in stat al autoritatii judecatoresti.
Raspunsul Ministerului Justitiei
In replica, Ministerul Justitiei a emis un comunicat in care respinge acuzatiile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit ministerului, pana in prezent nu au fost semnalate brese de securitate in ceea ce priveste informatiile sau procedurile judiciare pe platforma just.ro. Mai mult, Ministerul sustine ca decizia CSM de a se autoexclude din domeniul just.ro, pe motivul existentei unor vulnerabilitati, ar fi „nefondata.”
Ministerul Justitiei argumenteaza ca masura de inrolare a serverelor si calculatoarelor in domeniul just.ro are ca scop modernizarea si securizarea fluxului de informatii intre instante, dar si facilitarea accesului la servicii juridice digitalizate, in conformitate cu standardele europene.
Ce spun magistratii despre finantarile europene si constrangerile tehnice?
Un alt punct de tensiune mentionat in scrisoarea deschisa a presedintilor curtilor de apel se refera la folosirea procedurilor europene de finantare ca argument pentru masura propusa. Magistratii subliniaza ca existenta unor aspecte de ordin tehnic sau a unor proceduri de finantare nu poate justifica subminarea independentei justitiei. Acestia atrag atentia ca independenta justitiei este un pilon fundamental al statului de drept si ca orice masura care poate afecta acest principiu trebuie evaluata cu maxima rigurozitate.
Un apel pentru revizuirea masurii
Presedintii curtilor de apel solicita Ministerului Justitiei sa revina asupra circularei si sa adopte o abordare mai atenta si consultativa in privinta deciziilor care au impact asupra justitiei. Ei cer ca toate problemele tehnice care au fost semnalate de CSM si instantele judecatoresti sa fie remediate intr-un mod care sa respecte independenta si integritatea sistemului judiciar.
Scrisoarea subliniaza, de asemenea, importanta colaborarii transparente intre Ministerul Justitiei si institutiile judiciare, astfel incat orice schimbare sau modernizare sa nu interfereze cu functionarea independenta a instantelor de judecata.
Conflictul dintre Ministerul Justitiei si presedintii curtilor de apel reflecta tensiunile mai largi din interiorul sistemului judiciar, legate de autonomia si controlul datelor juridice. In timp ce Ministerul justifica masura ca o initiativa de modernizare si securizare a fluxului informational, magistratii avertizeaza asupra riscurilor potentiale pentru independenta judiciara. Ramane de vazut daca partile implicate vor gasi o cale de dialog si colaborare pentru a asigura atat securitatea cibernetica, cat si respectarea deplina a independentei justitiei.