Durerile de dinti pot reprezenta urgente

Durerile de dinti pot reprezenta urgente

Oricata grija si atentie ai avea, urgentele nu pot fi evitate, iar de obicei apar cand te astepti mai putin. Senzatia nu e deloc placuta, durerea putand sa apara subit in timpul masticatiei, dar si ulterior caderii unei plombe sau coroane.

Tipuri de dureri

Principalul motiv al durerii de dinti ramane insa caria dentara. Gura e gazda unui numar mare de bacterii de toate felurile, unele hranindu-se cu zaharurile din mancare si bauturi. Aceste bacterii se inmultesc si, in timp, adera la dinti acoperindu-i, ceea ce numim placa bacteriana. Efectul ei asupra dintelui e unul eroziv, ducand la aparitia cariei. In stadii incipiente caria nu e vizibila, dar ne putem da seama de existenta ei prin prezenta sensibilitatii la dulce si la temperaturi extreme.

Alte cauze ale durerii de dinti ce trebuie luate in considerare sunt traumele fizice, cum e scrasnitul din dinti. Lovirile pot cauza fracturi verticale ce uneori ajung pana la radacina dintelui si care se largesc in timp. Nu in ultimul rand, maselele de minte ce nu au suficient loc sa iasa vor provoca durere. Aceste masele de minte sunt predispuse si cariilor frecvente din cauza ca locatia in care ies de obicei e greu accesibila periutei de dinti, si astfel ignorata de foarte multa lume. Aici ar putea ajuta capetele rotunde ale periutelor electrice.

Ce poti face cand te dor dintii?

Sa nu disperam, exista cateva solutii pe care le putem incerca inainte de a escalada situatia. Limpeziti-va bine gura cu apa calduta si folositi ata dentara pentru a inlatura orice posibile resturi de mancare ramase intre dinti si masele. Luati ibuprofen. Daca nu trece, luati si beti de la farmacie o fiola de algocalmin, insa nu abuzati mai multe zile la rand de analgezice deoarece au efecte nedorite. Cititi prospectele inainte. Algocalminul e interzis in mai multe tari, dar a scris mai multe despre asta Dr. Vasi Radulescu.

Stomatologul

De multe ori durerile de dinti sunt benigne si trec cu metodele indicate mai sus, insa uneori situatia cere rezolvare avizata. Contactati imediat stomatologul daca durerea nu trece dupa 1-2 zile, daca aveti febra si simptome ale unei infectii, sau daca aveti dificultati in a manca si chiar respira.

Tratamentul

Primul pas in a trata orice durere trebuie sa fie identificarea fara eroare a bolii ce o cauzeaza. Medicul stomatolog trebuie sa efectueze un control, iar pentru asta nu e suficient doar cel vizual, ci va va pune si intrebari relevante despre nivelul si intensitatea durerii, ce anume a provocat-o, ce anume a agravat-o sau a redus-o. Stomatologul nu va verifica doar dintii, ci si maxilarul, limba, nasul, sinusurile si urechile.

Avem uneori impresia ca stomatologii sunt inferiori altor tipuri de medici, insa si ei au facut facultatea de medicina si detin cunostinte extinse despre otorinolaringologie, chiar daca nu sunt specializati ORL.

Durerea de dinti poate fi provocata pana si de probleme la coloana cervicala, ceea ce inseamna ca medicul care investigheaza trebuie sa stie inclusiv notiuni pe care le cunoaste un neurochirurg.

Abcesele dentare

Dintele e acoperit de smalt cu rolul de protectie, insa in interior nu e deloc la fel de tare si rezistent. Interiorul dintelui contine vase de sange, nervi si pulpa de legatura. In anumite situatii pulpa se infecteaza in urma breselor din smalt, numite si carii. Acest lucru poate duce la aparitia abceselor in osul care incastreaza dintele, infectie extrem de periculoasa numita osteomielita.

In situatii foarte grave infectia se extinde si la alti dinti si oase, insa ea porneste intotdeauna de la un singur dinte bolnav. Tratamentul acestor abcese e aproape intotdeauna chirugical.

Concluzie

Preventia e mai buna ca tratamentul. Trebuie sa mentineti o igiena cat mai buna a gurii si dintilor, sa folositi cea mai buna periuta de dinti electrica cand va spalati pe dinti , fara a ignora ata dentara si apa de gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *