Evacuarea unui chirias buclucas si recuperarea daunelor

Piata inchirierilor imobiliare este foarte dinamica, intelegerile se fac si desfac rapid lasand portita deschisa pentru tot felul de situatii care nu au fost prevazute intr-un contract de inchiriere. Iar, in cele din urma, aceste situatii duc la procese, executari silite, evacuari si recuperarea daunelor sau a investitiilor facute.

Se intampla de multe ori ca un chirias sa investeasca in spatiul/locuinta pe care o inchiriaza iar modul in care aceste investitii sunt compensate cu chiria sa nu fie prevazut in contract. Si atunci se merge pe intelegeri verbale care, in lipsa unor dovezi, sunt inexistente din punct de vedere juridic.

Alteori se intampla ca un chirias sa plateasca pentru o reparatie care revine proprietarului, acesta din urma sa se oblige sa o scada din chirie si apoi sa „uite”. Finalmente, cand se implineste termenul contractului de inchiriere sau el se reziliaza, chiriasul refuza sa paraseasca spatiul deoarece in viziunea lui are de primit bani inapoi.Sau chiriasul pleaca dar nu inainte de a provoca niste daune de valoarea similara cu ce crede ca are de primit.

Un avocat specializat in imobiliare si drept civil va poate spune ca aceste situatii sunt dese in practica dar exista rezolvare pentru fiecare dintre ele. Un chirias care refuza sa paraseasca imobilul poate fi evacuat, proprietarul isi poate recupera eventualele daune dar si chiriasul isi poate recupera eventuale investitii facute cu acordul proprietarului.

Insa, intr-un proces civil totul se bazeaza pe probe, astfel incat atunci cand o intelegere nu e prevazuta in contractul initial sau modifica contractul, aveti grija sa obtineti o varianta scrisa a intelegerii. Asta nu inseamna neaparat un act aditional la contract, desi este recomandat, ci poate fi chiar un schimb de e-mailuri sau o discutie pe Whatsapp dar intelegerea dintre parti trebuie sa reiasa clar din text.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *