Ierburi aromatice des intalnite in bucataria mediteraneana

Condimentele confera un plus de gust si savoare oricarui preparat culinar, de aceea se folosesc cu regularitate la mancare. Mirodeniile uscate sau plantele medicinale proaspete sunt utilizate inca din cele mai vechi timpuri pentru aroma si proprietatile lor importante. Acestea contribuie si la imbunatatirea sanatatii organismului, datorita numarului mare de antioxidanti si nutrienti pe care le contin.

Iata care sunt cele mai folosite ierburi aromatice mediteraneene :

Lavanda este utilizata in scopuri terapeutice, fiind una dintre cele mai puternice plante de leac din intreaga lume. De la lavanda se folosesc florile atat sub forma de ulei esential, tinctura, pulbere sau capsule cu ulei de lavanda. Aceasta planta medicinala are o multime de utilizari si in arta culinara, deoarece este un condiment fin folosit atat la antreuri, salate, preparate cu carne cat si la deserturi.

Ghimbirul este unul dintre alimentele minune pentru sanatatea organismului. Acesta trateaza infectii respiratorii, tuse, dureri musculare, dar si o multime de alte afectiuni, daca este consumat in combinatie cu miere sau lamaie. Ghimbirul poate fi adaugat intr-o multime de retete cu carne, ceaiuri si chiar deserturi.

Sofranul este unul dintre cele mai populare condimente care poate fi folosit atat in preparate cu carne, cat si paste, peste si deserturi. Acesta mai este cunoscut sub denumirea de „aurul rosu al gastronomiei”, deoarece doar cateva firisoare de condiment schimba aroma intregului preparat.

Este o sursa bogata de antioxidanti, protejeaza organismul de o serie de afectiuni si lupta impotriva radicalilor liberi din organism. Coriandru este un ingredient ce poate fi adaugat proaspat, sub forma de seminte sau macinat, in diverse retete. Aroma lui are usoare accente citrice, ceea ce il face usor de integrat intr-o varietate de preparate.

Feniculul este unul dintre condimentele nelipsite din bucataria mediteraneana. Acesta contine o cantitate importanta de fibre alimentare, acid folic, calciu, fier si vitamine. Are proprietati terapeutice deosebite, iar gustul sau unic completeaza in mod inedit orice reteta de supa crema, salata sau retete la cuptor.

Pelinul este una dintre plantele medicinale care face adevarate minuni pentru sanatate. Desi are un gust amar, pelinul este un puternic detoxifiant si are un efect benefic pentru afectiuni ale rinichilor, bolilor de stomac sau de ficat. Pelinul poate fi consumat sub forma de ceai, tinctura sau ulei si stimuleaza pofta de mancare.

Roinita sau „Lamaita” este una dintre cele mai valoroase plante medicinale cu un o aroma puternica de lamaie si o mulțime de beneficii pentru sanatate. Ceaiul de roinita este cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula pofta de mancare. Ginsengul este o planta medicinala cunoscuta in toata lumea datorita beneficiilor pentru sanatate.

Radacina de ginseng poate fi consumata pe cale orala, ingerata sau sub forma de ceai, pudra, extract sau suplimente. Ginsengul este considerat un tratament natural pentru intarirea sistemului imunitar. Caperele sunt ingredientele cele mai folosite in retetele italienesti pentru pregatirea salatelor, sosurilor, topping-urilor pentru pizza sau pentru blatul de pizza.

Se adauga si in salate, retete cu carne si chiar in martini, in locul maslinelor. Consumul de capere are un continut bogat de nutrienti esentiali precum fibre, minerale si vitamine, dar au si un aport ridicat de sare, de aceea trebuie consumate cu moderatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *