Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) anunta desfasurarea editiei aniversare a Noptii Muzeelor pe 18 mai, eveniment ce marcheaza 20 de ani de la debutul sau in tara noastra. In acest an, 253 de obiective din toata tara vor participa la eveniment, oferind publicului o gama variata de experiente culturale si educative.
Un context delicat si provocator
Potrivit lui Dragos Neamu, coordonator Relatii Internationale si Proiecte Culturale RNMR, editia din acest an are loc intr-un context „foarte delicat”. Multe muzee din tara si din Bucuresti nu vor participa in semn de protest fata de intarzierile Guvernului in rezolvarea revendicarilor angajatilor din sectorul muzeal, care cer cresterea cu 20% a salariilor.
„Trebuia sa fie o editie de sarbatoare, dar este destul de dificil sa celebrezi precaritatea existenta in sectorul muzeal romanesc. Insa, din respect pentru public si pentru onorarea angajamentelor asumate de RNMR, noi am decis organizarea acestui eveniment”, a declarat Neamu intr-un comunicat transmis AGERPRES.
Participare si diversitate culturala
Chiar si in acest context dificil, RNMR ramane dedicata misiunii sale de a aduce cultura mai aproape de public si de a celebra patrimoniul cultural national. In acest an, Noaptea Muzeelor va include 253 de obiective in toata tara, cu cele mai multe locatii in Bucuresti (55), urmat de Iasi (34), Targu Mures (22) si Cluj-Napoca (18).
Editia a XX-a reuneste muzee cu profile diverse, de la arta traditionala si moderna, la tehnologie, realitate virtuala, instalatii interactive, stiinta, istorie naturala, etnografie si multe altele. Evenimentul va include expozitii, interventii culturale, proiectii, prezentari, instalatii urbane, spectacole, ateliere, animatii stradale, concerte si tururi interactive.
Activitati speciale si noi participanti
Anul acesta, evenimentul va cuprinde si activitati speciale precum expozitia „Universul lui Salvador Dali” de la ARCUB, cu o reducere substantiala a biletului de acces. De asemenea, vor fi organizate proiecte educative, precum „Prietenii Varstnicilor” initiat de Asociatia Niciodata Singur, si vor participa noi institutii, cum ar fi Institutul de Istorie a Religiilor si Muzeul de Anatomie Comparata din Cluj-Napoca.
Publicul va putea interactiona cu numeroase proiecte inedite, printre care „Istoria pe propria piele”, o reprezentatie a gladiatorilor Imperiului Roman coordonata de Ludus Ursus Nigrus la Muzeul Municipiului Dej, tururi la lumina lumanarilor in Biserica fortificata din Apold, un tur ghidat si un minirecital cameral la Ateneul Roman, si lectii de balet la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucuresti.
Expozitii si proiecte speciale
Din „oferta” Noptii Muzeelor 2024 mai fac parte expozitiile AMZEI @Romanian Design Week, „Animale fantastice: realitate sau fictiune?” la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie din Cluj-Napoca si „Fotokaleh”, un proiect care reconstituie tehnologic si fizic lumea pierduta a comunitatii turce de pe insula Ada Kaleh, cu arhive fotografice si tehnici de realitate augmentata la Castelul de Apa din Drobeta-Turnu Severin.
Parteneriate si facilitati
„Strazi deschise – Bucuresti, Promenada urbana”, cel mai amplu proiect outdoor organizat de Primaria Capitalei, prin Directia Cultura, Invatamant, Turism, alaturi de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si PROEDUS – Centrul de Proiecte Educationale si Sportive al Municipiului Bucuresti, se alatura editiei aniversare a evenimentului Noaptea Muzeelor 2024 ca partener. In acest context, traficul rutier pe Calea Victoriei va fi restrictionat sambata, 18 mai, intre orele 10:00 si 22:00, pe segmentul de drum Bulevardul Dacia – Splaiul Independentei.
De asemenea, printr-un parteneriat cu STB SA – Societatea de Transport Bucuresti, va fi disponibila o linie speciala de autobuze care va face legatura cu principalele obiective deschise in noaptea de sambata spre duminica. Linia speciala „Noaptea Muzeelor” va functiona intre orele 18:00 si 1:00, pe traseul Piata Presei – Piata Unirii (si retur).
Programul complet si impactul cultural
Programul complet al evenimentelor este disponibil, in ordine alfabetica, pe localitati, pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, cu actualizari permanente pana in ziua evenimentului.
In fiecare an, Noaptea Muzeelor transforma orasele Romaniei intr-o veritabila scena culturala, atragand peste un milion de vizitatori. Evenimentul este o ocazie unica pentru publicul larg de a descoperi si de a se bucura de patrimoniul cultural si artistic al tarii intr-o atmosfera de sarbatoare si explorare nocturna.