Relatia Microsoft cu OpenAI, examinata de autoritatea de concurenta din Marea Britanie

Autoritatea de concurenta din Marea Britanie, The Competition and Markets Authority (CMA), a anuntat ca va examina parteneriatul de mare valoare dintre Microsoft si OpenAI, pentru a determina daca acesta poate fi considerat o fuziune.

CMA investigheaza modul in care colaborarea dintre gigantul tehnologic american si OpenAI ar putea afecta piata AI in ansamblu. Microsoft, care detine 49% din OpenAI, a declarat ca a „pastrat independenta” ambelor companii.

Focalizare asupra relatiei dupa tulburarile recente de la OpenAI

Relatia a devenit un subiect de interes in urma schimbarilor recente de la OpenAI. Luna trecuta, OpenAI, cunoscuta mai ales ca creatorul ChatGPT, a fost aruncata in haos cand seful sau, Sam Altman, a fost brusc concediat.

Dupa demiterea dlui Altman, Microsoft i-a oferit acestuia un post in fruntea unei noi echipe de cercetare avansata AI, inainte de a fi reinstalat la OpenAI in urma unui apel din partea angajatilor.

Implicatiile pentru piata AI

CMA a mentionat ca solicita comentarii, partial „in lumina acestor dezvoltari”. Autoritatea se intreaba daca parteneriatul a rezultat intr-o „achizitie de control”, daca a avut loc o fuziune efectiva si daca acest lucru ar putea afecta concurenta in Marea Britanie.

Raspunsurile Microsoft si OpenAI

In raspuns la anunt, Microsoft a declarat ca parteneriatul cu OpenAI a „favorizat mai multa inovatie si concurenta in domeniul AI”. Brad Smith, vicepresedinte si presedinte al Microsoft, a adaugat ca singura schimbare este ca „vor avea acum un observator fara drept de vot in consiliul OpenAI”. Acest lucru inseamna ca vor avea acces la informatii confidentiale, dar nu vor putea vota in chestiuni precum alegerea directorilor sau controlul operatiunilor.

Un purtator de cuvant OpenAI a spus: „Parteneriatul nostru cu Microsoft ne permite sa ne urmarim cercetarea si sa dezvoltam unelte AI sigure si benefice pentru toata lumea, pastrandu-ne in acelasi timp independenta si operand competitiv.”

Contextul si perspectivele viitoare

In cadrul acestei situatii, s-a aruncat o lumina asupra modului in care competitia comerciala modeleaza dezvoltarea sistemelor AI si ritmul tehnologiei. Acest lucru a cauzat confuzii despre viitorul start-up-ului, in timp ce Satya Nadella, CEO al Microsoft, declarase anterior ca guvernanta firmei trebuie sa se schimbe.

Sam Altman, cofondator al OpenAI si figura emblematica a chatbot-ului inovator ChatGPT lansat anul trecut, a obtinut o crestere semnificativa a finantarii, in valoare de 13 miliarde de dolari de la Microsoft, ajutand la propulsarea afacerii.

Intr-un interviu acordat Wall Street Journal, unul dintre cei patru membri ai consiliului care l-au concediat pe dl Altman a declarat ca scopul lor a fost de a „consolida OpenAI si de a-l face mai capabil sa isi atinga misiunea.” Helen Toner, o academiciana si fost membru al consiliului, nu a raspuns intrebarilor despre interactiunile sale cu dl Altman, dar a mentionat ca decizia a fost datorata unei „lipse de incredere” in executiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *