Tipuri de lemn folosite pentru fabricarea mobilei

“Care este cel mai bun tip de lemn pentru mobilier”? Raspunsul depinde de bugetul de care dispui si de utilizarea preconizata. In plus fata de tipul si calitatea lemnului utilizat intr-o piesa de mobilier, procesul folosit pentru crearea piesei este un alt factor care are un impact semnificativ asupra costului mobilierului din lemn.

In randurile ce urmeaza, vei gasi o prezentare generala a tipurilor de lemn utilizate in fabricarea mobilierului.

Exista doua tipuri principale de materiale lemnoase: lemnul masiv (solid), care include atat lemnul dur, cat si lemnul moale; si lemnul prelucrat, care este un material prelucrat, de regula un compozit din lemn si materiale sintetice.

​Lemnul masiv pentru confectionarea mobilei

Lemnul masiv este un produs direct al copacului. Exista doua tipuri de lemn masiv: lemn de esenta tare si lemn de esenta moale.

Lemnul de esenta tare utilizat in mobilier

Lemnul tare este mai dens decat lemnul de rasinoase. Acesta provine din foioase care, in general, cresc mai incet. Dupa cum probabil ai observat deja, tipurile de lemn care se vad cel mai mult in mobila de lux, de inalta calitate, provin din familia lemnului de esenta tare. Cele mai des intalnite tipuri de lemn tare sunt: stejarul, artarul, fagul, nucul, mahonul, tecul si hickory.

Lemnul de esenta moale utilizat in mobilier

Mai putin dens decat lemnul tare, lemnul moale provine, in general, din copaci de conifere (sau vesnic verzi), care cresc mai repede. Cele mai des intalnite tipuri de lemn moale sunt: molidul, pinul si bradul.

​Lemnul prelucrat pentru confectionarea mobilei

Lemnul prelucrat contine diferite tipuri de lemn adevarat pe care le gasim si in mobila din lemn masiv.

  • PAL-ul (placa aglomerata din lemn), reprezinta varianta cea mai accesibila ca pret, fiind adesea folosit pentru carcasele corpurilor de mobilier (elementele din spatele usilor, care nu sunt vizibile). Acesta poate fi melaminat sau furniruit.

  • MDF-ul (placa din fibre lemnoase cu densitate medie) este un tip de lemn prelucrat de calitate superioara, mai dens si mai puternic decat PAL-ul, folosit de regula pentru fronturile pieselor de mobilier. Poate fi melaminat, furniruit, vopsit sau infoliat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *