Gatitul sous vide este o tehnica de gatit folosita in special de profesionisti dar poate fi aplicata si de catre amatori. Aceasta metoda se bazeaza pe un control precis al temperaturii dar si rezultate de calitate, extrem de precise. Restaurantele de lux intrebuinteaza aceasta metoda de foarte multi ani si gatesc alimentele la nivelul exact de coacere dorit. Rezultatele obtinute sunt pe placul celor mai exigenti clienti pentru ca aceasta metoda nu da niciodata gres.
Tehnica a devenit foarte populara si la indemana oricui in aceasta epoca moderna in care exista disponibilitatea unor echipamente speciale de gatit sous vide de maxima precizie. Acestea au preturi accesibile si sunt usor de folosit. Iata care sunt beneficiile gatitului sous-vide :
- Consistenta
- Gust
- Reducerea deseurilor
- Flexibilitate
Sous vide inseamna „sub vid” in franceza si se refera la procesul de sigilare in vid a alimentelor intr-o punga, apoi de gatire la o temperatura foarte precisa pe baie de aburi. Nici o alta metoda nu te ajuta sa obtii rezultate similare. Chiar daca acest termen parte pompos, gatitul sous vide este extrem de usor si presupune doar 3 pasi simpli, si-anume: atasarea aparatului de gatit de precizie la o oala cu apa, setarea corecta a timpului si temperaturii in functie de nivelul de coacere dorit.
Trebuie doar sa pui alimentele intr-o pungă sigilabila si sa o fixezi pe partea laterala a vasului. Preparatul este finalizat prin prajire, coacere sau frigere apentru a adauga un strat crocant si auriu.
Gătitul sous vide utilizeaza un control precis al temperaturii. Cand folosesti una dintre metodele traditionale de gatit, nu ai control deplin asupra caldurii si temperaturii. Este destul de dificil sa gatesti în mod constant mancare excelenta. Daca nu esti atent la temperatura, alimentele isi pot pierde din aroma, se ard sau arata inestetic, pentru ca nu au o crusta delicioasăa. Cu un control precis al temperaturii te poti bucura de rezultate uimitoare de fiecare data.
Atunci cand gatesti mancarea la o temperatura precisa vei obtine si o buna consistenta a preparatului tau. Alimentele vor ramane suculente si fragede si nu isi vor pierde din savoarea gustului. Daca sunt preparate in mod traditional risca sa se usuce, astfel ca o friptura isi poate pierde pana la 40% din volum din cauza uscarii. Mancarea gatita prin sous-vide nu-si pierde deloc din volum.
Bucura-te din plin de flexibilitate, pentru ca gatitul de precizie aduce mancarea la o temperatura exacta si nu exista nici un fel de risc de supragatire. Foloseste pungi de congelare de cea mai buna calitate pentru ca rezista cel mai bine si le poti reutiliza pungile după ce ai terminat de gatit. Acestea sunt folosite pentru uz general in bucatarie si au un rol foarte important in aceasta metoda de gatire.
Uneori, temperatura sous vide nu este atat de calda in special pentru cei care isi doresc sa consume mancarea fierbinte. Pentru ca tocanitele sa fie suficient de calde la servire, le poti pune deasupra unei oale cu apa clocotita.