Carcinomul bazocelular – cel mai raspandit cancer de piele. Ce este de facut?

Parte din categoria tumorilor maligne, tumora de piele de tip carcinom bazocelular se poate dezvolta pe tegument in orice zona a corpului, insa cel mai frecvent apare la nivelul zonelor pe care tindem sa le expunem la soare, in special pe fata si pe gat.

Carcinomul bazocelular (CBC) este una dintre cele mai des intalnite forme de cancer si, totodata, cea mai frecventa forma de cancer de piele, reprezentand circa 80% din cazuri. Numai in Statele Unite ale Americii, in fiecare an sunt descoperite mai bine de 4 milioane de cazuri.

Acesta isi are originea in celulele bazale gasite adanc in epiderm, iar principala cauza a aparitiei sale este efectul nociv produs de expunerea indelungata la soare fara a purta o protectie adecvata.

Cum arata carcinomul bazocelular?

CBC poate arata ca un nodul, o pata rosie, o rana deschisa sau ca o cicatrice. Tumoarea se poate dezvolta rapid, insa de cele mai multe ori creste destul de lent. Acesta nu este insa un motiv linistitor, care sa intarzie vizita la medicul specialist.

De retinut! Orice crestere anormala pe piele, indiferent de forma pe care o are – o pata, un nodul sau chiar un cos care nu se mai vindeca – trebuie analizata cat mai devreme posibil de catre un medic dermatology si respective un chirurg plastician.

Diagnosticarea precoce a carcinomului bazocelular este esentiala pentru un tratament eficient.

Ce simptome are carcinomul bazocelular?

Rar, tumorile de tip CBC sunt pruriginoase si produc mancarimi. Exista, insa, cazuri in care acestea nu prezinta deloc simptome, iar acest lucru nu inseamna ca sunt mai putin periculoase. Dinpotriva, cele asimptomatice risca sa creasca mari si favorizeaza o prezentare tarzie la medic.

​Clasificarea tipurilor de carcinom bazocelular

Tumorile de tip CBC in stadii avansate se disting in mai multe tipuri, fiecare cu caracteristici diferite. Printre cele mai des intalnite sunt:

  • CBC nodular-ulcerat (intalnit in 45% din cazuri);

  • CBC superficial (intalnit in 35% din cazuri);

  • CBC infiltrativ (intalnit in 10% din cazuri);

  • CBC sclerodermiform (intalnit in 9% din cazuri).

Printre cele mai rare forme de carcinom bazocelular se numara: chistic, sesil, keratozic si exofitic.

​Cum se trateaza carcinomul bazocelular?

Cea mai buna solutie de tratare a carcinomului bazocelular de piele este excizia chirurgicala. Realizata cat mai devreme, ramane singurul pas sigur spre o vindecare completa.

In majoritatea cazurilor, insa, carcinomul de acest tip apare pe zonele expuse frecvent, cum sunt fata, gatul, urechile si nasul. Iar, in aceste zone, sutura directa este rareori posibila, nu din cauza exciziei in sine, ci mai degraba a lipsei resurselor de tegument (piele) in vecinatate.

Pentru a acoperi o astfel de zona in care s-a realizat o excizie chirurgicala este necesara o tehnica speciala de chirurgie plastica, ce presupune utilizarea unuia dintre cele doua tipuri de lambouri:

  • frontal – folosit pentru acoperirea defectelor extinse la nas;

  • bilobat – folosit pentru acoperirea defectelor mici la nas.

  • Limberg

Citeste aici mai multe detalii despre Carcinomul bazocelular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *