Ce este Mangostan si unde poate fi gasit?

Mangostan sau „regina fructelor” este un fruct din Indonezia, care se cultiva doar in zona Asiei de sud-est. Popularitatea acestuia a crescut semnificativ in ultimii ani, in Europa si America, fiind unul dintre cele mai apreciate si cautate fructe exotice datorita proprietatilor pe care le are si gustului unic.

Este un fruct cu o coaja tare si sferica, ce are o culoare rosiatica atunci cand este copt si devine moale si usor in lunile de vara. Acest fruct are un gust dulce-acrisor, asemanator cu cel al citricelor. Provine dintr-un copac tropical, numit Garcinia Mangostana. Acest copac poate atinge o inaltime de 7 – 25 de metri si poate fi clasificat ca fiind un copac tropical vesnic verde. Mangostanul este un fruct care se coace pe tot parcursul anului, insa mai mult in iulie si septembrie.

Daca aceste fructe sunt depozitate in spatii calde, uscate si închise, pot fi pastrate timp de 20 – 25 de zile. Mangostanul este, de obicei, consumat in stare naturala, iar pulpa poate fi servita rece cu inghetata sau crema, dar poate fi adaugata si in sorbeturi sau salate.

Baza mangostanului are petale, ce indica cate segmente de fructe vei gasi. Din acest fruct se consuma doar partea alba, care se regaseste intr-un singur segment. 100 de grame de mangostan contine 80,69% apa, șla fel ca si pepenele rosu.

Acesta este un fruct ideal de mancat pentru cei care vor sa consume un numar minim de calorii zilnic, pentru ca 100 grame de fruct contine 73 de calorii, 0,41 g de proteine, 0,58 g de grasimi si 17,91 g de carbohidrati, 5,49 mg de calciu, 13,9 mg de magneziu si 48 mg de potasiu. Valoarea nutritiva a fructelor este mult mai bine pastrata atunci cand sunt consumate in stare naturala. Mangostanul poate fi consumat in stare proaspata si ca adaos in salate sau in sorbeturi. Acesta are in mod natural carbohidrati, ceea ce il face un energizant natural perfect.

Alege mangostani cu un aspect stralucitor, fructe cu coaja ferma, fara fisuri sau rasina intarita. Asigura-te ca coroana de frunze verzi din partea de sus este sanatoasa. Coaja mangostanului are o grosime de aproximativ 0,5 cm, iar dupa recoltare incepe sa se intareasca.

Semintele unui mangostan proaspat sunt albe, cu toate acestea, pe masura ce se coace, acestea devin maronii, ceea ce afecteaza culoarea fructului. Poti tine cont de acest aspect pentru a vedea daca fructul este proaspat sau nu. Segmentele galbui ale mangostanului sunt destul de amare.

Mangostanul intreg poate fi pastrat la temperatura camerei pentru cateva zile. Totusi, dupa ce l-ai taiat, trebuie pastrat la rece in frigider intr-un recipient etans. Consuma-l ca atarem foloseste-l in salate sau adauga-l in inghetate si sorbet. Bucura-te de gustul sau apetisant si descopera o aroma unica, ce iti rasfata papilele gustative. Fructele exotice sunt deosebit de gustoase si greu de gasit, asa ca profita din plin de fiecare ocazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *