Fluturii, specia Saturnide- cele mai mari molii

De fluturi, cu siguranta, a auzit toata lumea, insa nu toti stiu ce anume ii fac atat de speciali. In regiunile tropicale si subtropicale traiesc aproximativ 1200 de specii de saturnide, insecte mari spectaculoase ca niste molii cu aripi impresionante pe care prezinta semne caracteristice deosebite.

Acestia au aripile cu o deschidere de de 5-30 cm, iar in centrul fiecarei aripi prezinta cate un ochi bine evidentiat prin nuanta de culoare contrastanta. Adultii au antene mari cu perisori pe ele in forma de pieptene si, cel mai important, acestia nu se hranesc. Doar omizile acestor fluturi se hranesc cu frunzele unor specii de arbori si arbusti pe ramurile carora formeaza coconi grosi.

Cele mai mari aripi dintre toate insectele le are fluturele Attacus Atlas. Acest fluture nocturn traieste in Asia, in zonele ierboase, dar si in cele impadurite. Poate ati auzit de el sub denumirea populara de fluturele Atlas, acesta fiind deseori considerat o specie vulnerabila, ocrotita prin lege.

Cu o mare capacitatea de a zbura imediat la orice pericol, se numara printre cei mai rapizi fluturi in lume. Poate fi recunoscut dupa coloritul foarte frumos al aripilor, cu modele triunghiulare translucide, linii ondulate negre pe marginile aripilor varfurile curbate ale aripilor anterioare,  in nuantele de bej, crem, cafeniu, maroniu, portocaliu pana la alb si negru care se imbina armonios. Anvergura aripilor atinge 25-30 cm.

Cea mai mare molie din America este specia Actias Luna care actualmente traieste in Mexic la granita cu Canada. Are corpul foarte mare si imblanit, aripile anterioare au la baza cu maroniu, iar cele posterioare au nuante de rosu, in timp ce coloritul de fond al aripirilor este verzui-deschis.

Omizile traiesc in padurile de foioase si se hranesc cu frunzele aflate in padure. Din nefericire adultii nu traiesc foarte mult, ci doar maxim 7 zile, ei nici nu se hranesc, ei traiesc doar pentru a se imperechea si a depune ouale, apoi mor.

Un alt fluture, din zonele impadurite, este Callosamia Promethea, o specie uimitoare, femeia este nocturna, iar masculul zboara de obicei ziua. La femela coloritul aripilor este in nuante de maroniu, cafeniu, bej, rosu-roz, alcatuind un model simetric cu forme geometrice frumos conturate, cu linii ondulate si degradeuri perfect realizate. Pe aripile anterioare apar cei doi ochi in culori contrastante de negru si alb.

La mascul predomina culoarea neagra si nuantele de culori maronii pe marginile aripilor. La aceasta specie imperecherea are loc de obicei in partea a doua a zilei, apoi femela depune un numar de la 2la 12 oua pe timp de noapte sub forma de ciorchine.

Dupa cum spuneam la inceput, cel mai mare fluture din Europa este Saturnia pyri cel care zboara prin livezi, gradini, zone deschise sau impadurite. Interesant la aceasta specie este faptul ca larvele consuma mai ales frunze de pomi fructiferi de par,acestea fiind preferatele lor.

Ei insa se hranesc si cu frunze de mar, cais, plop, cires, nuc, paducel, frasin si multe altele. La aceasta specie, femela este mai mare decat masculul in timp ce anvergura aripilor de atinge maxim 16 cm. Aripile fluturelui sunt colorate in nuante maronii, rosu, bej, gri, ocru si alb, iar pe aripi fluturele are 4 ochi in scopul de a speria pasarile. Este absolut surprinzator faptul ca dultii nu se hranesc, ei traiesc atat cat este suficient sa se imperecheze si sa depuna ouale in scopul de a mentine continuitatea speciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *