Amenajarea casei poate fi o adevarata provocare, pentru ca este destul de dificil sa ne imaginam cum arata aspectul final in cel mai mic detaliu. Daca nu stii care este stilul decorativ care ti se potriveste cel mai bine tine cont de cateva aspecte principale.
Exista cateva reguli si tehnici fundamentale de design care simplifica proiectele de amenajari interioare. Aplicandu-le corect acestea fac diferenta dintre o casa neprimitoare si una pe gustul tau. Iata cateva aspecte care te ajuta sa ai o perspectiva mai clara asupra unui proiect de o mare amploare :
1. Identifica conceptul care sustine proiectul de amenajare
In spatele fiecarei amenajari se afla un concept de baza. O idee care uneste toate partile proiectului intr-un tot unitar, obtinand o armonie perfecta. Pentru a gasi acest concept trebuie sa vezi ce functii indeplineste fiecare incapere si ce tip de activitati se vor desfasura in casa. Doar in acest fel poti gasi mobilierul cel mai potrivit si poti fructifica la maxim fiecare spatiu.
De asemenea, trebuie sa identifici stilul care te reprezinta (contemporan, industrial, clasic, rustic) si ce aspecte cauti sa oferi fiecarei incaperi, cum ar fi relaxare, siguranta si confort.
Ideea de baza a designului de interior se indentifica de regula sub conceptul „simplitate, ecologie si dinamism” pentru a realiza o amenajare minimalista, functionala si bine aerisita. Tine cont de faptul ca tehnologiile inovatoare iti ofera confort, iti usureaza activitatile si reduc consumul de apa sau curent electric.
2. Cum folosesti culorile in stilul de amenajare
Culorile ne modifica percepția asupra spatiului. Culorile calde si nuantele intunecate de rosu, galben, portocaliu ne dau senzatia de apropiere, iar cele reci cum sunt albastru, verde si nuanțele deschise ofera senzatia de indepartare.
Asadar, poti ameliora aspectul de coridor al incaperilor lungi si înguste folosind culori care minimizeaza aspectul scurt al peretilor. Foloseste nuante diferite ale aceleiasi culori intr-un living open space pentru a-i conferi un aspect unitar.
Pentru a obtine un stil unitar opteaza pentru un finisaj de aceeasi culoare in living, pe hol, in bucatarie si dormitor. O solutie moderna este folosirea placilor ceramice cu aspect de lemn. Acestea sunt realizate din argile speciale, nisipuri cuartifere si alte minerale, sunt extrem de frumoase si foarte rezistente. Nu absorb apa, nu se pateaza si se intretin usor.
3. Cum folosesti iluminatul natural si artificial
Lumina se afla in stransa legatira cu paleta de culori si contribuie la modificarea perceptiei asupra spatiului. Lumina naturala amplifica vizual spatiul si creeaza o atmosfera aerisita. Culorile deschise reflecta mai bine lumina naturala decat cele inchise.
Foloseste spoturi incastrate, veioze si aplice de perete pentru a accentua un punct de interes cum ar fi un tablou sau un minibar. Candelabrele confera o nota dramatica si sofisticata unei incaperi. Lampile suspendate se potrivesc foarte bine in stilul minimalist si modern. Lustrele, veiozele si aplicele de perete adauga un plus de efect decorativ si trebuie alese in functie de stilul de amenajare.