Fie ca doresti sa aduci un plus de savoare micului dejun sau sa-i impresionezi pe cei dragi cu o gustare absolut delicioasa, friganelele sunt alegerea perfecta. Ce sunt friganelele, te-ai putea intreba?! Ei bine, cunoscute si sub denumirea populara de paine cu ou, friganelele nu sunt altceva decat felii de paine inmuiate intr-un amestec de oua si lapte, care sunt ulterior prajite pana devin crocante si au un interior pufos.
Si cum friganelele sunt o optiune delicioasa pentru micul dejun, fiind foarte usor de preparat si perfect adaptabile in functie de preferintele personale, iti vom propune in randurile urmatoare reteta autentica de friganele, pentru a te putea bucura alaturi de familie de o traditie culinara savuroasa la micul dejun. Iata cum poti prepara si tu friganele!
Istoria si traditia friganelelor
Friganelele au o istorie bogata si o origine care poate fi urmarita in diferite culturi si bucatarii din lume. De pilda, in Arad, oamenii le numesc bundás kenyér, adica „paine in haina de blana”. In bucataria nemtilor, friganelele sunt numite arme ritter sau eierbrot (paine cu ou). Francezii fac referire la friganele drept pain perdu, englezii denumesc friganelele in mod popular – french toast, in timp de spaniolii le zic torrija. Asadar, friganelele sunt delicii recunoscute la nivel mondial.
Originile acestui preparat delicios se pierd, insa, in negura timpului. Mai mult ca sigur, odata aparuta painea, cu siguranta a existat si primul om care s-a gandit cum sa nu iroseasca bunatate de paine. Probabil acesta a fost si modul in care a aparut prima friganea. Istoria consemneaza prezenta retetei de friganele in timpul Imperiului Roman, atunci cand Apicius a mentionat aceasta reteta in cartea sa de bucate „De coquinaria”, numid-o „un alt dulce”.
Reteta autentica de friganele din bucataria romaneasca
Desi cunoaste o serie de interpretari culinare, reteta autentica romaneasca de friganele este cu adevarat una deosebita si delicioasa. Te invitam sa descoperi in continuare care sunt ingredientele necesare pentru acest deliciu si cum sa prepari friganele dupa reteta traditionala romaneasca!
Ingrediente :
- Cateva felii de paine;
- 4 oua proaspete;
- 200 ml de lapte;
- 4-5 linguri de ulei;
- 30 g de zahar vanilat;
- un praf de sare;
- 4-5 linguri de dulceata, pentru servire.
Cum se fac friganelele?
Acum ca ai deja toate ingredientele la indemana, iata care sunt pasii de preparare al acestui desert delicios pentru micul dejun!
- Pregatirea amestecului pentru friganele: amesteca intr-un castron ouale, laptele, zaharul vanilat si sarea.
- Inmuirea painii in amestec: se ia cate o felie de paine si se inmoaie in amestecul obtinut, asigurandu-te ca felia este acoperita uniform pe ambele parti. Scurge excesul de lichid si repeta in acelasi mod pentru toate feliile de paine.
- Prajirea friganelelor: incinge o tigaie la foc mediu si adauga o cantitate suficienta de ulei pentru a acoperi fundul tigaii. Aseaza feliile de paine in tigaie si prajeste-le bine pe ambele parti, pana cand devin aurii si crocante la exterior.
- Scoate friganelele pe un platou acoperit cu prosoape din hartie absorbante. Serveste friganelele calde, cu diverse toppinguri precum miere, sirop de artar, fructe proaspete, iaurt sau dulceata. Noi am ales sa le servim cu dulceata din fructe de padure.
Sfaturi si trucuri pentru cele mai delicioase friganele
Acum, la final de reteta, iti vom oferi si cateva sfaturi de care sa tii cont pentru a obtine cele mai bune friganele pentru micul dejun. Iata recomandarile noastre pentru un desert savuros!
- Alege o paine cu textura ferma si densa, pentru a absorbi cat mai mult lichid si pentru a avea o textura usor crocanta dupa prajire.
- Inmoaie painea corespunzator: este recomandat sa inmoi fiecare felie de paine pe fiecare parte pentru cateva secunde, in amestecul de lapte si ou.
- Mentine o temperatura constanta de prajire a friganelelor, tinand tigaia la foc mediu. De asemenea, nu supraincalzi uleiul, pentru a nu influenta intr-un mod negativ gustul friganelelor.
- Serveste friganelele in cele mai delicioase moduri, pentru un mic dejun apetisant si savuros. De pilda, acestea pot fi servite calde alaturi de zahar pudra, miere, gem, ciocolata topita sau fructe proaspete. Pentru un plus de cremozitate, friganelele pot fi servite cu frisca, crema de mascarpone sau inghetata.
Friganelele, cu radacini adanc infipte in traditia culinara romaneasca, raman un deliciu simplu, dar extrem de savuros. Tine cont de ingredientele de care ai nevoie, de modul de preparare, dar si de modalitatile de servire, pentru a-i surprinde pe cei dragi cu un mic dejun apetisant sau cu o gustare savuroasa. Cu siguranta nu va fi ultima data cand vei prepara acest desert pentru cei din familie!