La ce sunt bune coarnele de padure ?

Coarnele de padure fac parte din gama fructelor de padure si au proprietati foarte importante si beneficii optime pentru organism. Au un gust foarte bun dulce-acrisor, sunt absolut delicioase si isi gasesc un loc de succes in multe retete. Sunt fructe de dimensiuni de culoare rosie, portocalie sau galbena. Acestea apar la inceput de toamna si se folosesc  deseori in scop terapeutic.

Este vorba despre o specie de planta cu flori ce face parte din familia Cornaceae. Este un arbust mic, cu o inăltime de 5-12 m. Frunzele ovale sunt dispuse in mod opus si au o lungime de 4-10 cm iar o latime de 2-4 cm. Florile sunt mici iar fructul este o boaba rosie alungita de 2 cm lungime ce are o singura samanta.

Cand sunt coapte pe planta, seamana cu boabele de cafea si se coc la mijlocul sau la sfârsitul verii. Fructele sunt comestibile si se folosec si in Europa de Est, Marea Britanie, Columbia, Canada, dar fructele necoapte sunt astringente. La maturitate, fructul devine rosu rubiniu inchis sau galben stralucitor. Are o aroma acida ca si un amestec de afine si visine. Se foloseste in general pentru a face gem sau diferite sosuri.

Coarnele de padure au diverse intrebuintari. In Azerbaidjan si Armenia, fructul este folosit la distilarea vodcai, iar in Austria si in Alpii germani, la distilarea coniacului. In Serbia, Muntenegru, Albania si Bosnia, este distilat in rakia. In Turcia si Iran, se consuma cu sare ca gustare pe timpul verii si se face o bautura traditionala cu coarne numita kızılcık serbeti. In Europa de Est are chiar si rolul unui medicament traditional. Acestea se folosesc cu succes in medicina traditionala chineza.

Sunt fructe foarte apreciate datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Coarnele de padure reprezinta o sursa excelenta de vitaminel A, B1, B2 si C. Acestea contin si magneziu, calciu, minerale, pectine, acizi grași, fier si tanin, care ajuta la o functionare optima a organismului. Au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene, diuretice, astringente si antivirale.

Sunt recomandate pentru diabetici, datorita indicelui glicemic foarte scazut si ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.Coarnele mai sunt folosite si pentru intarirea sistemului imunitar, pentru ca sunt foarte bogate in vitamina C, avand o cantitate mai mare decat lamaile sau macesele. Au un efect hemostatic si ajuta la oprirea sangerarilor de orice fel si un efect febrifug, pentru ca scad temperatura corporala si ajuta la calmarea frisoanelor.

In plus, reprezinta un energizant natural, imbunatateste capacitatea de concentrare si sunt recunoscute ca fiind un bun accelerator al proceselor metabolice, Coarnele sunt folosite cu succes in curele de slabire.De asemenea, poti face un gem de coarne, sos, tinctura, cornata si multe altele. Pentru gemul de coarne de padure ai nevoie de : 2 kg coarne si 1 kg zahar.

Se pun fructele intr-o oala si se toarna apa cat sa le acopere apoi se fierb la foc mic pentru circa o jumatate de ora. Se strecoara bine de seminte si se obtine cam un kg de pasta de coarne la care se adauga un kilogram de zahar.Se lasa pe foc mic o ora pana se ingroasa si se consuma ca atare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *