Romania in topul productiei agricole Europene: o analiza detaliata a performantei sectorului in 2023

In anul 2023, sectorul agricol romanesc a continuat sa joace un rol semnificativ in cadrul Uniunii Europene, cu un accent deosebit pe cultura de floarea-soarelui. Desi Romania a pierdut pozitia de lider european in ceea ce priveste productia, clasandu-se pe locul doi dupa Franta, tara noastra a reusit sa se mentina pe primul loc in privinta suprafetei cultivate cu aceasta planta oleaginoasa.

Conform datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistica, productia totala de floarea-soarelui a atins 2,028 milioane de tone, distribuite pe o suprafata de 1,089 milioane de hectare.

Comparativ cu anul anterior, productia de seminte de floarea-soarelui a scazut cu 3,7%, echivaland cu o reducere de 79.000 de tone, iar suprafata cultivata a inregistrat o usoara diminuare. In contrast, cultura de soia a aratat o evolutie pozitiva, cu o crestere impresionanta de 23% in productie, totalizand 300.000 de tone. Similar, productia de rapita a inregistrat un avans semnificativ de 45,3%, ajungand la 1,787 milioane de tone.

Pe ansamblu, sectorul plantelor uleioase a inregistrat o expansiune, atat la nivel de productie, cu o crestere de 15%, cat si in ceea ce priveste suprafata cultivata, care a crescut cu 9,3%. Aceste evolutii demonstreaza adaptabilitatea si dinamismul agriculturii romanesti in contextul provocarilor climatice si economice.

In sectorul culturii de cartofi, Romania s-a pozitionat pe locul sase in Europa din punct de vedere al suprafetei cultivate, in timp ce la nivelul productiei s-a clasat pe locul noua. Datele INS evidentiaza o scadere a productiei de cartofi cu 19,4% fata de anul precedent, iar suprafata alocata acestei culturi a scazut cu aproximativ 4.000 de hectare.

Aceste statistici subliniaza relevanta sectorului agricol romanesc pe scena europeana, reflectand atat realizarile, cat si provocarile cu care se confrunta agricultorii romani in stradania lor de a optimiza productia si de a se adapta la schimbarile de pe piata agricola europeana si globala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *