Cat de importanta este sterilizarea ustensilelor intr-un salon de manichiura

Lucrezi intr-un salon de infrumusetare ca manichiurista, sau poate ca ti-ai facut mica ta afacere din aceasta pasiune. Este un domeniu care iti pune mult in valoare latura artistica, si daca reusesti sa fii o buna profesionista, si castigurile sunt pe masura. Dar, a fi o adevarata profesionista nu inseamna doar sa le oferi clientelor tale adevarate capodopere pe unghii, ci sa tii cont si de toate regulile de igiena care trebuie respectate.

Sterilizarea suprafetelor si a instrumentarului de lucru este esentiala, deoarece in acest fel atat tu, cat si clienta ta sunteti mai protejate in fata atacului microorgenismelor. Chiar daca in aparenta nu exista nicio urma de murdarie vizibila, sterilizarea acestora este obligatorie, si in niciun caz optionala.

Care este diferenta dintre curatare si dezinfectare

Nu, nu este deloc o gluma si, din pacate, multe persoane care lucreaza in acest domeniu nu stiu sa faca diferenta dintre cele doua. A curata inseamna a indeparta murdaria de pe suprafetele si ustensilele folosite si aceasta etapa trebuie efectuata dupa fiecare clienta.

Dezinfectarea, sau si mai bine sterilizarea instrumentarului, presupune introducerea acestora intr-o solutie speciala si lasate acolo macar 15 minute. In acest fel riscul unei eventuale contaminari este redus. Un bun dezinfectant suprafete folosit asa cum trebuie si in mod regulat te ajuta enorm in a mentine un mediu de lucru sigur pentru toata lumea.

Tipuri de sterilizare pentru care poti opta

Inainte de a discuta despre acest subiect, sa vorbim putin si despre igiena mainilor. In meseria ta le folosesti din plin si intri in contact si cu ele ale clientelor. Prin urmare, trebuie sa te speli mult mai des pe maini, sa le inviti si pe ele sa o faca inainte de a trece la treaba, sau macar sa foloseasca o solutie dezinfectant pentru maini. Este de la sine inteles de ce nu vrem sa renuntam la aceasta recomandare, chiar daca in aparenta toata lumea stie despre ea.

Cumpara un autoclav

Daca pui mare pret pe curatenie si vrei si ca instrumentele tale sa fie sterilizate asa cum trebuie, poate nu ar fi o idee chiar atat de nebuneasca sa investesti intr-un autoclav. Acest dispozitiv foloseste pentru a indeparta microbii forta aburului sub presiune, si este unul foarte eficient, din moment ce este folosit din plin in unitatile sanitare. La fel si pupinelul, dar in cazul lui metoda folosita pentru sterilizare este cea pe baza de aer cald.

Produse de unica folosinta

Daca ti optiunile de mai sus ti se par prea scumpe sau dificil de utilizat, poti oricand opta pentru pachete de unica folosinta, folosite de regula pentru o singura persoana. Acestea contin o pila, un bat pentru cuticule, un buffer si o perie. Sunt perfecte de utilizat atunci cand esti chemata pentru o sedinta de manichiura la domiciliu, deoarece clientele tale vor fi foarte multumite atunci cand vor observa ca pui mare accent pe folosirea de instrumente sigure, care sunt desigilate chiar in fata lor.

La dezinfectant nu se face economie

Niciodata nu trebuie sa faci economie la dezinfectant, pentru ca acesta trebuie sa fie un produs de buna calitate si avizat de Ministerul Sanatatii. Un dezinfectant pe baza de biocide profesional este ceea ce ai nevoie si, daca vrei ca totul sa fie in regula, nu folosi aceeasi solutie de sterilizare pentru ustensilele utilizate pentru mai multi clienti. Se recomanda shimbarea solutiei dezinfectante dupa fiecare client, si chiar ar fi indicat sa respecti aceasta regula.

Nu uita nici de masa de lucru

Masa de lucru este cea mai buna carte de vizita pentru tine, care le spune celor care vor sa apeleze la tine daca esti sau nu o adevarata profesionista. Prin urmare, trebuie sa ai mare grija la modul in care o folosesti, cat de curata o pastrezi si nu uita ca si aici este nevoie ca totul sa fie perfect dezinfectat. Folosirea de servetele umede impregnate cu solutie dezinfectanta este o metoda rapida si eficienta de a te achita cu brio de aceasta sarcina.

Dezinfectarea corecta te scuteste de multe neplaceri

Toate instrumentele sau obiectele care au intrat in contact cu mainile clientei trebuie foarte bine dezinfectate, si de regula la temperaturi ridicate. De asemenea, foarte eficiente sunt acele solutii pe baza de clor, apa si alcool etilic. In cazul instrumentelor non-poroase fabricate din sticla, metal sau fibra de sticla, acestea trebuie dezinfectate doar cu solutii care au primit avizul ministerului de resort.

De altfel, acestea sunt utilizate foarte mult si in spitale, clinici medicale sau cabinet, fiind foarte apreciate pentru faptul ca ajuta la distrugerea multor macterii si virusi. Imediat ce clienta s-a ridicat de la masa de lucru, nu trebuie sa mai astepti cu igienizarea obiectelor si dezinfectarea lor. Este nevoie de foarte putin timp ca microbii sa se raspandeasca in aer, asa ca trebuie sa fii foarte rapida, pentru a preveni cat mai mult acest lucru.

Respecta mereu instructiunile de folosite

Pentru a evita multe incidente neplacute, dar si pentru a avea parte de un grad de protectie ridicat din partea produselor cu efect dezinfectant folosite de tine, trebuie sa respecti intocmai instructiunile de utilizare ale acestora. De asemenea, nu uita si de depozitarea lor corecta, pana in momentul in care urmeaza sa le folosesti din nou.

Cel mai bine este ca acestea sa fie depozitate in recipient individiuale, sterilizate in prealabil. Daca nu respecti aceasta regula, toata munca ta legata de dezinfectie, curatare si sterilizare a fost practic in zadar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *