Importanta testelor de vedere pentru siguranta rutiera

In acet articol, vorbim despre importanta testelor de vedere pentru siguranta rutiera, dar si despre dificultatile pe care le intampina soferii pe timp de noapte. Vei afla cum sa alegi ochelarii de condus potriviti, ce caracteristici trebuie sa aiba acestia si cum sa te adaptezi la ei.

Importanta testelor de vedere pentru siguranta rutiera

Testul de examinare a vederii este esential soferilor pentru ca acuitatea vizuala joaca un rol esential in siguranta rutiera. Abilitatea de a distinge detalii fine, precum semnele de circulatie, distanta fata de alte vehicule sau identificarea obstacolelor poate face diferenta dintre un condus sigur si unul periculos.

Un sofer cu probleme de vedere poate avea dificultati în ceea ce priveste aceste aspecte, ceea ce duce la o crestere a riscului de accidente rutiere. Testele de vedere sunt esentiale pentru a identifica si a corecta problemele de vedere in timp util.

Acestea pot ajuta la detectarea unor afectiuni comune, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia, tulburări care pot afecta capacitatea de a conduce in siguranta. Fara o examinare regulata a vederii, aceste conditii pot ramane nediagnosticate si pot duce la accidente grave.

Dificultatile condusului pe timp de noapte

Condusul pe timp de noapte poate fi o provocare, indiferent de experienta. Una dintre principalele dificultati este vizibilitatea redusa, aceasta fiind influentata de lumina limitata a mediului inconjurator. Obiectele si persoanele devin mai greu de observat, iar riscul de accidente creste semnificativ, mai ales in cazul pietonilor care nu poarta haine reflectorizante sau al biciclistilor fara lumina.

Un alt factor de risc in condusul nocturn este orbirea temporara cauzata de farurile masinilor din sens opus. Acest fenomen poate dura cateva secunde, timp in care soferul nu vede nimic in fata sa. O persoana poate fi orbita temporar pana la 5 secunde dupa o intalnire cu farurile unui vehicul din sens opus, suficient timp pentru a acoperi o distanta de 140 de metri in cazul unei viteze de 100 km/h.

Totodata, condusul pe timp de noapte accentueaza oboseala si poate reduce acuitatea vizuala, fapt care poate duce la o perceptie ingreunata a distantei si vitezei, precum si la o reactie intarziata la evenimentele neasteptate. Evaluarea corecta a distantelor si a vitezei este, de asemenea, o problema in timpul condusului nocturn.

Ce este o eroare de refractie?

O eroare de refractie este definita ca o imperfectiune in puterea de focalizare a ochiului, in care razele de lumina nu sunt focalizate cu precizie pe retina. Acest lucru are ca rezultat o vedere incetosata care poate fi corectata cu usurinta, de obicei, cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact. O eroare de refractie nu este o boala, ci doar o eroare. Exista patru tipuri de erori de refractie si anume:

 • miopia: dificultatea de a vedea panourile de semnalizare de la distanta sau de a citi numarul de inmatriculare al vehiculului din fata lor.
 • hipermetropia: tendinta de a avea mai multe simptome de aproape decat la distanta. Persoanele cu hipermetropie se plang adesea de dureri de cap si oboseala ochilor. De obicei, se descurca destul de bine in timpul zilei, dar pot avea dificultati de vedere atunci cand conduc noaptea. Problema apare atunci cand razele de lumina ajung la un punct de focalizare in spatele retinei, in loc sa se concentreze pe ea.
 • astigmatismul: este cauzat de o cornee de forma neregulata. Forma unei cornee astigmatice este adesea comparata cu cea a unei mingi de rugby, care are o curba mai scurta (mai abrupta) si una mai lunga. O cornee in mod normal sferica este descrisa ca avand forma unei mingi de fotbal. Din cauza suprafetei distorsionate, se formeaza doua puncte de focalizare in loc de unul singur, ceea ce duce la o vedere incetosata.
 • presbiopia: reprezinta o schimbare legata de varsta, care apare in capacitatea de focalizare a ochilor doar la apropiere. Aceasta afecteaza de obicei persoanele cu varsta de peste 40 de ani, dar nu afecteaza vederea pentru condus (1).

In ce consta un examen oftalmologic complet?

Un examen oftalmologic complet ar trebui sa cuprinda urmatoarele teste:

 • anamneza: medicul pune intrebari legate de starea generala de sanatate, de sanatatea familiei si de problemele oculare. Este important ca pacientul sa descrie afectiunile, interventiile chirurgicale, leziunile si tratamentele medicamentoase.
 • test de acuitate vizuala: masoara ceea ce se poate focaliza si vedea clar la diferite distante, cu fiecare ochi in parte si cu ambii ochi impreuna. Acest lucru este de o importanta vitala pentru identificarea rapida a semnelor rutiere si a obstacolelor de pe sosea.
 • vederea binoculara (testul de aliniere a muschilor extraoculari): determina modul in care ochii lucreaza impreuna. Este important in diagnosticarea strabismului si a problemelor de focalizare.
 • perceptia adancimii: testeaza capacitatea de a judeca spatiul si distanta relativa dintre obiecte, de exemplu, dintre un obiect si un vehicul.
 • testul campului vizual: verifica vederea laterala sau vederea periferica. Acest lucru este important, deoarece permite soferului sa fie constient de pietoni, animale si biciclisti.
 • refractia subiectiva: este procesul de determinare a puterii lentilelor necesare pentru a imbunatatirea vederea.
 • examen cu lampa cu fanta: permite o vedere marita a ochiului.
 • tonometria: reprezinta masurarea presiunii oculare.
 • oftalmoscopia: este o examinare interna a ochiului. Se poate face prin pupile nedilatate sau, mai amanuntit, prin pupile dilatate (2).

Cum alegi ochelarii de condus potriviti pentru noapte: caracteristici cheie

Alegerea celor mai buni ochelari de condus noaptea implica luarea in considerare a mai multor factori cheie. In primul rand, tipul de lentile este esential. Lentilele galbene sau portocalii au fost concepute special pentru a reduce orbirea si a imbunatati contrastul si claritatea vederii pe timp de noapte.

In plus, lentilele polarizate sunt recomandate intrucat pot reduce reflexiile de pe drum sau de pe geamul masinii, contribuind la o vizibilitate mai buna. Comanda ochelari de soare polarizati de pe Lensa.ro si cere sfatul optometristului pentru a fi sigur ca faci alegerea buna pentru tine.

In al doilea rand, materialul lentilelor joaca un rol important. Lentilele din policarbonat, desi nu ofera cea mai buna claritate optica, sunt rezistente la impact si usoare, oferind in acelasi timp protectie impotriva radiatiilor ultraviolete. Pe de alta parte, lentilele din sticla, desi mai grele si mai susceptibile la zgarieturi, ofera cea mai buna claritate optica.

In al treilea rand, confortul si ajustabilitatea sunt esentiale. Rama ochelarilor trebuie sa fie usoara si sa se aseze confortabil pe nas si pe urechi, fara a aplica puncte de presiune. De asemenea, este important ca ochelarii sa nu alunece in timpul condusului.

Un model cu brate reglabile si cu lentile care pot fi inlocuite sau ajustate poate fi o alegere potrivita. Inainte de a achizitiona ochelari de condus de noapte, este esential sa verifici daca acestia respecta standardele de siguranta si sa te asiguri ca sunt certificati. Aceste informatii pot fi gasite, de obicei, pe site-ul producatorului sau in descrierea produsului.

Cum sa te adaptezi ochelarilor de condus de noapte?

Adaptarea la ochelarii de condus de noapte poate necesita ceva timp, mai ales pentru cei care nu au mai folosit astfel de ochelari inainte. Distorsiunea culorilor sau cresterea contrastului, specifice acestor ochelari, pot parea neobisnuite la inceput. Astfel, este recomandat sa acorzi o perioada de adaptare, in care poti incepe condusul pe distante scurte sau in conditii de trafic redus.

Ochelarii de condus de noapte sunt conceputi pentru a fi utilizati in conditii de iluminare slaba sau in timpul noptii. In timpul zilei sau in conditii de lumina puternica, acestia pot duce la scaderea vederii si la cresterea riscului de accidente.

Chiar daca ochelarii de condus de noapte pot ajuta la reducerea stralucirii si la imbunatatirea vederii, acestia nu pot combate oboseala. In acest sens, este esential ca soferii sa invete sa recunoasca semnele de oboseala si sa ia pauze regulate in timpul calatoriilor lungi.

Intretinerea si curatarea ochelarilor de condus de noapte

Intretinerea si curatarea ochelarilor de condus de noapte este un aspect esential pentru mentinerea integritatii si a functionalitatii acestora. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei intretineri este utilizarea materialelor de curatare adecvate. Este esential sa se utilizeze solutii speciale de curatat si servetele fine pentru lentile pentru a preveni zgarieturile sau deteriorarea lentilelor.

Metoda de curatare a ochelarilor este, de asemenea, cruciala. Procesul poate include eliminarea prafului si a murdariei inainte de stergerea lentilelor, curatarea cadrelor cu grija, si evitarea anumitor practici care ar putea deteriora ochelarii. De exemplu, folosirea hainelor sau a prosoapelor pentru curatarea lentilelor poate cauza zgarieturi.

Un alt aspect important consta in pastrarea ochelarilor. Modalitatile corecte de depozitare a ochelarilor de condus de noapte pot contribui la prevenirea deteriorarii premature si la mentinerea functionalitatii acestora pe termen lung.

De asemenea, este necesar sa subliniem importanta unei intretineri periodice si a inspectarii ochelarilor de catre un specialist. Aceasta poate ajuta la depistarea in timp util a unor probleme si la prelungirea duratei de viata a ochelarilor.

In concluzie, intretinerea si curatarea ochelarilor de condus de noapte implica atat utilizarea materialelor de curatare adecvate, cat si adoptarea unei metode corecte de curatare. In plus, depozitarea corespunzatoare a ochelarilor si intretinerea periodica sunt esentiale pentru mentinerea functionalitatii acestora pe termen lung.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

(1) All about vision, „The importance of healthy vision for road safety”: https://www.allaboutvision.com/resources/healthy-vision-road-safety/

(2) Arrivealive, „Road Safety And The Importance Of Clear Vision”: https://www.arrivealive.mobi/road-safety-and-the-importance-of-clear-vision

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *