UE acorda ragaz companiilor: Amanare a standardelor de raportare durabila pana in 202

Recent, Consiliul Uniunii Europene a decis sa amane cu doi ani termenul limita pentru companiile care activeaza in UE de a se conforma cu noile standarde europene de raportare privind dezvoltarea durabila. Aceasta masura afecteaza atat intreprinderile din interiorul blocului comunitar, cat si pe cele din afara acestuia.

Contextul directivei adoptate

Directiva, adoptata intr-o sesiune recenta, prevede amanarea pana la 30 iunie 2026 a obligatiei de a adopta standardele de raportare specifice fiecarui sector pentru intreprinderile din UE. In plus, si standardele generale de raportare pentru companiile din afara Uniunii Europene sunt vizate de aceasta amanare.

Aceasta decizie vine in urma evaluarilor Comisiei Europene, care a constatat ca aceste obligatii de raportare reprezinta o povara semnificativa pentru companii, afectand in mod special intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri).

Motivele amanarii si beneficiile asteptate

Comisia Europeana a propus reducerea acestor obligatii de raportare cu 25%, argumentand ca simplificarea birocratiei ar putea ajuta la stimularea inovatiei si competitivitatii intreprinderilor europene. Aceasta considera ca o perioada de adaptare mai lunga este esentiala pentru ca toate companiile sa poata implementa eficient noile cerinte fara a perturba activitatile curente sau a impovara inutil sectorul economic.

Legislatia actuala si impactul sau

In prezent, legislatia UE impune companiilor listate la bursa sa ofere detalii transparente privind riscurile si oportunitatile generate de factorii sociali si de mediu asociati activitatilor lor. Aceasta include raportarea privind impactul asupra mediului, gestionarea resurselor si responsabilitatea sociala corporativa.

In iulie 2023, Comisia a adoptat primele standarde, inclusiv standardele transversale, care acopera toate aspectele legate de sustenabilitate, marcand un pas important in incercarea de a standardiza modul in care companiile europene raporteaza practicile lor de sustenabilitate.

Viziunea pe termen lung pentru standardele de sustenabilitate ale UE

Amanarea adoptarii acestor standarde reprezinta un ragaz important pentru companii, permitandu-le sa se pregateasca mai bine pentru tranzitia catre o economie verde si pentru a raspunde mai eficient provocarilor climatice si sociale.

Pe termen lung, aceasta strategie este vazuta ca o metoda de a asigura ca toate companiile europene, indiferent de dimensiune, vor putea contribui la obiectivele de dezvoltare durabila ale UE, fara a compromite stabilitatea financiara sau competitivitatea lor pe piata globala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *